Svjetski uspjeh dijamanta Akademije! Bio je njen student, a danas je i ambasador kojeg ugošćuju širom svijeta

Lovre Marušić, hrvatski pijanist i mladi docent s Akademije osvojio srebrnu medalju na prestižnom natjecanju u Clevelandu i u partnerstvu sa Steinway & Sons. 100. obljetnica Muzičke akademije Zagreb i još jedna sjajna priča

Svjetski uspjeh dijamanta Akademije! Bio je njen student, a danas je i ambasador kojeg ugošćuju širom svijeta Muzička akademija/arhiva
20. 10. 2021

Foto: Arhiva Muzičke akademije Zagreb

Lovre Marušić (1992.), jedan od najperspektivnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije osvojio je srebrnu medalju na 2021 Cleveland International Piano Competition u Clevelandu, Ohio u SAD-u! Nema ni tridesetu, a iza sebe ima dojmljivu biografiju. Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji gdje danas radi kao docent, a poslijediplomski studij nastavio je na prestižnoj Visokoj glazbenoj školi Franz Liszt u Weimaru kod Grigorija Gruzmana.

Zamjetan trag na njega je ostavilo i školovanje, još kao tinejdžera, na državnom konzervatoriju P. I. Tchaikovsky u Moskvi. Lovre Marušić aktivan je u brojnim segmentima glazbenog djelovanja, a njegov uspjeh u Clevelandu daleko je odjeknuo.

Cleveland International Piano Competition jedno je od najprestižnijih pijanističkih natjecanja na svijetu koje se održava svake dvije godine od 1975., a prethodni laureati tog natjecanja svjetska su pijanistička imena poput Sergeya Babayana, Nicholasa Angelicha, Jean-Yves Thibaudeta te hrvatske pijanistice Martine Filjak. 

 Gotovo tri stotine pijanista iz cijeloga svijeta prijavilo se na ovo prestižno natjecanje, da bi ih samo osmero ušlo u polufinalni krug, koji se održao uživo u Clevelandu. U finale su ušla najbolja četiri natjecatelja, uključujući Lovru Marušića, koji je nastupio sa eminentnim gudačkim kvartetom Escher, izvevši Šostakovičev klavirski kvintet u Gartner Auditorium u sklopu The Cleveland Museum of Art te nastup s The Cleveland Orchestra, jednom od najboljih američkih orkestrara i članom glasovitog The Big Five u legendarnom Severance Hall-u, gdje je izveo Beethovenov 4. koncert za klavir i orkestar. 

 

Finalisti su se natjecali za četiri glavne nagrade i čak jedanaest specijalnih nagrada. Srebrna medalja se sastoji od financijske nagrade u iznosu od 25.000 američkih dolara kao i brojnih nastupa i angažmana.

Finale se moglo pratiti uživo na web stranici natjecanja, pa su ga pratili milijuni gledatelja diljem svijeta. Sve u znanoj organizaciji Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Clevelandu i u partnerstvu sa Steinway & Sons. Uz natjecanje u Clevelandu, Lovre Marušić plasirao se ljetos i u završnice 63. Ferrucio Busoni International Piano Competition u Bolzanu (Italija) te The Leeds International Piano Competition u Leedsu (Ujedinjeno Kraljevstvo).

 

Dobitnik je i važnih nagrada. Osvojio je tako prvu nagradu na 20. međunarodnom natjecanju Santa Cecilia u Portu, Portugal (2018.), prvu nagradu na međunarodnom glazbenom festivalu i natjecanju u Parizu, Francuska (2018.), prvu nagradu na međunarodnom glazbenom natjecanju „Nove zvijezde“ u Manchester, (2016.), Prva nagrada Svjetske udruge učitelja klavira u Londonu, te Prva nagrada, žiri i javna nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju “Isidor Bajić” u Novom Sadu (2016.)... Nastupio je s recitalima u Kölnu i Kasselu (Njemačka), uz nastupe u Hrvatskoj, Kini, Japanu, Portugalu i Francuskoj, a izvršni je i umjetnički direktora komornog festivala Ostinato u Hrvatskoj.

Svestrani zagrebački đak u naponu je snage, a osim virtuoznošću i perfekcijom plijeni brojnim pijanističkim vrlinama. One su prepoznate i pred Lovre Marušićem se otvaraju sva ona vrata koja nešto znače u glazbenom svijetu. Pri tome ističe kako bi volio ostati na Muzičkj akademiji u Zagrebu te razvijati pijanističku školu u Hrvatskoj. Za njega su najveći pokretač upravo natjecanja, poput onog u Clevlendu ili Međunarodnog pijanističkog natjecanja Ferrucio Busoni, gdje je jednako tako briljirao. To su njegovi prioriteti, a njegova izjava to najbolje opisuje: - „ Danas, u vrijeme kada u Kini i Rusiji svako treće dijete svira klavir, natjecanja su jedini način da se napravi karijera u pravom smislu te riječi.“

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.