Sa svojom mačkom možete komunicirati polaganim treptanjem – jeste li probali?

Nedavno su znanstvenici potvrdili vrlo učinkovit način na koji vlasnici mačaka mogu komunicirati sa svojom mačkom, a rezultati su zapanjujući. Mačke su reagirale i na 'razgovor' s potpunim strancem!

Sa svojom mačkom možete komunicirati polaganim treptanjem – jeste li probali? Gianluca / Pixabay
20. 11. 2022

Foto: Gianluca / Pixabay

Mačke se smatraju neovisnijima, tajanstvenijima i manje upravljivima od pasa. No istina je i da se komunikacija sa psom ipak čini malo jednostavnijom. No britanski znanstvenici nedavno su predstavili potpuno jednostavan način komunikacije koji se pokazao vrlo učinkovitim. Ovo je kroz sporo treptanje.

„To je metoda koju su već pronašli mnogi vlasnici mačaka, ali divno je što sada imamo i dokaz da stvarno djeluje.“

To kaže britanska psihologinja Karen McComb. Sigurno ste već primijetili da kada je vaša mačka potpuno opuštena i ništa joj ne nedostaje, polako trepće. Započnite razgovor s njom tako da sjednete metar dalje, pogledate je u oči i polako namignete. Možda ćete primijetiti da mačka to osjeća i reagira.

Znanstvenici su testirali metodu na odnosu mačke s vlasnikom, ali i s potpunim strancem. Potonji je čak mahnuo otvorenim dlanom ispred mačke, a pokazalo se da ne samo da su mačke odgovorile namigujući, već su i ostvarile stvarni kontakt.

 
Mačke su se puno češće približavale ljudskoj ruci ako je čovjek polako treptao.

"Ovo je prva studija koja eksperimentalno istražuje ulogu sporog treptanja u komunikaciji između čovjeka i mačke", naglašava McComb. I dodaje da je to prekrasan način da se dodatno povežete sa svojim mačjim ljubimcem.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.