Ženka crne i mužjak bijele rode dobili mladunce! U Njemačkoj svjedoče nesvakidašnjem događaju koji će ući u povijest životinjskog svijeta

Ljubitelji životinja, posebice ptica, ovih dana budno prate što se događa u njemačkom Donjem Saskom Lüderu. Došlo je do neobičnog parenja i imaju dva ptiča!

Ženka crne i mužjak bijele rode dobili mladunce! U Njemačkoj svjedoče nesvakidašnjem događaju koji će ući u povijest životinjskog svijeta Igor Stažić
25. 7. 2023

Društvo za promatranje in proučavanje ptica  (DOPPS) podijelilo je iznimno zanimljive vijesti. “U svibnju su se izlegla dva, vjerojatno prva dokumentirana, hibrida bijele i crne rode”, napisali su i podijelili fotografije nesvakidašnjeg događaja. U proljeće su se susreli ženka crne rode i mužjak bijele rode. Ženka je već primijećena prethodnih godina kako pokušava uspostaviti kontakt s bijelim rodama, ali bez uspjeha.
 

Kako napominju njemački ornitolozi iz Dachverband Deutscher Avifaunisten, ove je godine također bilo nesuglasica u izgradnji gnijezda, no 19. travnja uočena su tri jaja i bilo je jasno da je parenje uspješno. Nakon otprilike mjesec dana izlegla su se dva mlada, svako različite boje. Ni kada je u pitanju briga za mladunče, roditelji nisu potpuno složni. Bijela roda donosi miševe i kukce u gnijezdo, a crna roda donosi ribu. Stručnjaci pomno motre na štence te će ih nastojati pratiti i nakon što odlete.

Nije prvi put da pišemo o navodnom parenju crne i bijele rode. Nedavno smo izvijestili o šarenoj sezoni gniježđenja u Češkoj. Priča se da se ondje pare i bijela i crna roda, no nije jasno je li ljubav rezultirala mladuncima. I još nešto zanimljivo primijećeno je u Češkoj - istospolno gniježđenje! U jednom od gnijezda uočene su dvije ženke koje su u gnijezdo donijele po četiri jaja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.