Tesla predstavlja novu generaciju humanoidnih robota: "Kada će biti dovoljno sposobni da nam naprave doručak?" (VIDEO)

Roboti isplativiji od Teslinih automobila? Teslina nova generacija humanoidnih robota hoda brže, pomiče osjetljive predmete i otvara vrata s lakoćom. Robot može samostalno upravljati udovima, održavati ravnotežu i određivati ​​položaj šake i zgloba kako bi mogao podići i pomaknuti i osjetljiviji predmet, poput jajeta ili otvara vrata...

Tesla predstavlja novu generaciju humanoidnih robota: "Kada će biti dovoljno sposobni da nam naprave doručak?" (VIDEO) Youtube (posnetek zaslona)
19. 12. 2023

Tvrtka Tesla je u listopadu 2022. prvi put predstavila prototip humanoidnog robota "Bumblebee" za kojeg se nadaju da će biti jedan od proizvoda budućnosti. Naime, planiraju masovnu proizvodnju ovakvih robota, a koristili bi se kako u proizvodnji, tako i u individualnim kućanstvima. Kažu da su puno pristupačniji od Teslinih automobila, jer im se navodno cijena kreće oko 20.000 eura, izvjestio je N1.

Elon Musk predvidio je u to vrijeme da će robot na kraju moći učiniti "sve što ljudi ne žele." Nova generacija robota, nazvana "Optimus Gen 2" (Gen 1 predstavljena je u ožujku), predstavila je u Tesli ove dana možda su već jedan korak bliže ovom cilju. Robot, koji je deset kilograma lakši od svog prethodnika, sada može samostalno upravljati udovima, održavati ravnotežu i određivati ​​položaj šake i zgloba kako bi mogao podići i pomaknuti i osjetljiviji predmet, poput jajeta ili otvara vrata, osim toga dinamično reagira i prilagođava se promijenjenim uvjetima, a napredovala je i u hodu jer se kreće 30 posto brže, prenosi portal Digital Daze.
 

Softver Optimusa Gen 2 dizajniran je da bude fleksibilan, što mu omogućuje učenje i prilagodbu novim zadacima i okruženjima. Upravo ta sposobnost ima potencijal da naposljetku revolucionira kućanske poslove, jer Tesla planira omogućiti robotu nesmetan prijelaz između različitih zadataka, od čišćenja i pospremanja do pomoći u brizi o djeci. Osim toga, njegove sposobnosti učenja i prilagodbe omogućit će mu predviđanje potreba kućanstava i predlaganje učinkovitih rješenja, dodatno povećavajući njegovu korisnost i učinkovitost.

 
Roboti isplativiji od Teslinih automobila?

Javnost je uglavnom pozitivno reagirala na video u kojem je tvrtka prvi put službeno predstavila mogućnosti novog robota. "Izgleda sjajno, jedva čekam da uzmem jedan za doma" ili "Kada će biti dovoljno spremni da nam naprave doručak?" zainteresirani su za korisnike koji imaju samo nekoliko primjedbi na hod robota, koji je ipak dosta nespretan "Zaista je impresivno kako Tesla može napraviti robota koji potpuno glatko i prirodno pomiče glavu i udove, a hoda kao da se upravo popišao u hlače", napisao je jedan od njih. No na to da će vam robot ujutro ispeći svježa jaja za doručak morat ćete još malo pričekati jer razvoj Optimusa još nije u završnoj fazi. Prema riječima Elona Muska, masovna proizvodnja humanoidnih robota trebala bi započeti negdje između 2025. i 2027. godine, a bude li sve išlo prema planu, prodaja bi čak mogla premašiti prihode tvrtke od prodaje električnih vozila.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.