Flamingosi u Istri!!! Nevjerojatan prizor u Savudrijskoj vali, takvo što još niste vidjeli

FOTO! Bilo je to kratko, ali iznimno veličanstveno zaustavljanje. Znano je kako se crveni plaminci razmnožavaju u močvarama duž delte rijeke Po u Venecijanskoj laguni u Italiji, nerijeto potegnu jednom godišnje i do Istre na proputovanju za Afriku, na jedan dan, na jedan sat.

Flamingosi u Istri!!! Nevjerojatan prizor u Savudrijskoj vali, takvo što još niste vidjeli needvid from Pixabay
17. 11. 2023

Park prirode Sečoveljske soline mjesto je gdje možete promatrati različite vrste ptica. "Stanište slane močvare velika je vodena površina koju ptice koriste kao sklonište ili zimovalište tijekom selidbe. Kada su se vodna tijela u slovenskoj Istri počela smanjivati ​​zbog sve veće urbanizacije, Sečovelske solane su s godinama dobile na važnosti", kažu napisali su na svojoj web stranici. Svake godine i oni dožive jedan pravi i poseben posjet a ove godine dogodilo se nedavno. Naime, u Sečovljeskoj solani zaustavila se najveća skupina (jato) plamenaca, sa čak 150 ptica.

Flamingosi su tamo redoviti gosti, svake godine nakratko zastanu, a ako je ova vodena ptica nekada kod nas bila rijetka, to se u posljednja dva desetljeća promijenilo.

"U posljednja dva desetljeća vrsta se kod nas počela sve redovitije pojavljivati, posebice u obalnim močvarama. Danas se u Sečovelskim solanama tijekom cijele godine mogu očekivati ​​mala do srednja jata plamenjače. Povremeno i vrsta pojavljuje se u Strunjanskim solanama i Škocjanskom zaljevu", napisali su u Društvu za opazovanje in proučevanje ptica Slovenije. Kao razlog za to naveli su porast populacije flaminga koji se razmnožavaju u močvarama duž delte rijeke Po u Venecijanskoj laguni u Italiji.

Flamingosi su nepogrešive ptice, zahvaljujući ružičastoj boji nogu, kljuna i perja, kao i jarko crvenom perju koje krasi odrasle jedinke. "Prekrasan je prizor vidjeti ružičasti vijenac tisuća ptica raširen između vodene površine i plavog neba. Ali ova boja ptica nije trajna, povezana je s njihovim hranjenjem morskim rakovima i nestaje pri prvom presvlačenju. , kada i te prekrasne ptice gube sposobnost letenja. To su plamenci", gotovo romantično su ih opisali u Sečoveljskim solanama. Ako im je izgled doista takav, njihovo je reklamiranje nešto manje romantično, podsjeća na gukanje i trubljenje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.