SAN ROCCO - simfonija baštine i intime, na ponos Hrvatske i njene gastronomije

Da, Brtonigla je – Istra u malome, a Boutique hotel i heritage & gourmet restaurant San Rocco već je trinaest godina prestižni dio te priče. Zahvaljujući obiteljI Fernetich postao je pravi gurmanski raj za sva osjetila

SAN ROCCO - simfonija baštine i intime, na ponos Hrvatske i njene gastronomije Dean Dubokovič
2. 1. 2019

Hrvatska Istra se ne hvali samo živopisnom obalom, okićenom starim gradovima, mjestima i hotelima, ni magičnom unutrašnjošću punom povijesnih bisera i vila usred prekrasne prirode, nego i gurmanskim odredištima. Dio te priče već trinaest godina je Boutique hotel i heritage & gourmet restaurant San Rocco u Brtonigli. Zadnjih pet godina to je najbolji hrvatski heritage hotel i jedan od najboljih i najpriznatijih hrvatskih restorana.

A sve skupa počelo je 2004. godine kada je Tullio Fernetich sa suprugom Ritom u svojemu rodnom kraju obnovio naslijeđeno imanje pa otvorio restoran i butični hotel San Rocco, s velikim parkom i maslinikom.

Na temeljima baštine do europskih vrhova

Tada još nije bilo rovinjskih Monte Mulinija ni Lonea, nedalekih slovenskih hotela s po pet zvjezdica, kao ni mnogo hotela s četiri zvjezdice u Hrvatskoj. Tako su supružnici hrabro pokazali smjer kojim trebaju ići istarsko i hrvatsko butik hotelijerstvo.

Hotel ima 14 dvokrevetnih soba s francuskim krevetima, što je Playboy, naravno, važna informacija, ali se razlikuju u veličini, položaju i oprem. Svaka soba je uređena u svome malom stilu, ali sve se odlikuju detaljima izrađenim iz drveta, kamena i kovanoga željeza, pa sve zrače tradicijom.

Dio velikoga parka je otvoreni bazen, nekoliko koraka dalje je unutarnji wellnes s bazenom, saunom i jacuzzijem i s prekrasnim pogledom na okolicu.

Supružnicima su se s godinama u poslu pridružila njihova djeca, Teo i Luana, koja brinu za originalnost jelovnika, a Teo kao somelijer na brizi ima i vinsku kartu koja broji više od 250 etiketa. Osim toga taj je vrli mladić i predsjednik Hrvatskoga JRE-a (Jeunes Restorateurs d’Europe), udruženja najkreativnijih gastronoma, koje broji 14 najpriznatijih hrvatskih restorana. Tako on dobro zna što se događa, kako doma tako i u svijetu.

– U Istri se uistinu vrhunski radi - rekao nam je, dok je chef Voljen Panić za nas već pripremao prva jela. – Dokaz je to što je ove godine rovinjski Monte, koji je također član JRE-a, dobio Michelinovu zvjezdicu. To je velika stvar za sve nas, za sve hrvatske restorane. Naš San Rocco dobio je vrlo dobre preporuke. U San Roccu smo zaljubljeni u hranu i čarobni svijet gastronomije, u svemu tomu prije svega neizmjerno uživamo – poetično nas je pozvao da se iz raskošnoga i udobnosti punoga hotelskog salona preselimo u unutrašnji restoran koji diskretno prima dvadeset gostiju. A bili bismo rado sjeli za stol vani, s pogledom na prekrasan vrt s bazenom, gdje može objedovati četrdeset gurmana, ali je vrijeme bilo prevrtljivo.

Modernu kuhinju, koja je tijesno povezana s tradicijom i strogo s lokalnim sastojcima, najlakše se prepoznaje, kako kaže domaćin Teo, u sezonskome degustacijskom meniju, koji je sastavljen iz sedam nizova. Ponuđeno nam je da okusimo brojne umjetničke kreacije koje je sjedinjavala simfonija sklada, tako znakovita za San Rocco. Jela su prefinjeno osmišljena do najmanje pojedinosti.

Najprije je zamirisalo iz košarice pune triju vrsta svježe ispečena domaćeg kruha, koji ponosno nude sa svojim maslinovim uljem, koje je već nekoliko godina uvršteno u svjetski priznati Flos Olei, vodič o najboljim ekstradjevičanskim maslinovim uljima. Neki ga zovu “Biblijom maslinovih ulja”.

Uslijedila je hladna buzara složena iz dagnji, s kremom iz domaće rikote i istarskim šafranom te domaćom šalšom. Jeli smo samu bit mora! Potom je stigao rižoto sa šparogama i škampima. Za njim boškarinov jezik, kuhan na niskoj temperaturi i serviran s umakom velouté iz kukuruza s karameliziranim listovima kadulje. Janjetina na tri načina servirana je dvije vrste majoneze, jedna je bila s divljim češnjakom i maslinovim uljem, a druga s paprikom.Odličan tartar od tunjevine – sirova tuna marinirana u domaćemu vinskom octu Cavallier, dopunjen divljim svježim koromačem i pjenom iz octa – još nas nije bio dokrajčio, nastavili smo linguineom s kapelungama, s običnim morskim koromačem.

Nismo se mogli odreći ni polpeta sačinjenih iz jadranskih lignji, paniranih u korici crnoga kruha i posluženih s majonezom s maslinovim uljem. No, u kuhinji su očito opazili kako gosti već malo teže dišu, zato je nakon dobrodošle stanke na red došao desert,

koji predstavlja cijelo područje San Rocca. Tu postoje četiri boje zemlje, koje su dočarali kakaom, breskvinim kompotom, spužvom od tartufa i pjenom iz maslinova ulja.

Ispostava u središtu Brtonigle

Svih tih jela možda ni nema uvijek na meniju, stoga je najbolje aktualnu ponudu prvo provjeriti ovdje. Možete ih posjetiti svaki dan osim ponedjeljkom, kada se odmaraju. No, taj dan se zato možete zaustaviti u njihovoj blizini, u ispostavi Primizia Food & Wine, uvrštenoj u prestižni gastro-vodič Gault Millau, koja je u samome središtu Brtonigle. Tu utorkom kuhaju tradicionalna istarska jela, pripremaju specijalitete u krušnoj peći, na različite načine pripravljaju meso boškarina i pice, a sve to dopunjavaju odlična lokalna vina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.