Kontroverzni bivši član Pink Floyda, kojeg se optužuje za antisemitizam, slavi okrugli jubilej

Roger Waters slavi 80. i često izaziva buru svojim izjavama, a sukobljava se i s bivšim članovima svoje matične grupe. Legendaran je bio njegov koncert The Wall koji je nakon pada Berlinskog zida 21. srpnja 1990. na Potsdamer Platzu posjetilo više od 200.000 pristaša. 

Ovaj antisemit do srži stvorio je neka od najvećih remek-djela u povijesti rocka s Pink Floydom. Danas voli provocirati kontroverznim izjavama o Izraelu i Ukrajini
 

Kontroverzni bivši član Pink Floyda, kojeg se optužuje za antisemitizam, slavi okrugli jubilej Roger Waters Instagram
6. 9. 2023

Roger Waters stvorio neka od najvećih remek-djela u povijesti rocka s Pink Floydom. Danas voli provocirati kontroverznim izjavama o Izraelu i Ukrajini, pa čak i uvredljivim komentarima na račun bivših kolega iz Pink Floyda. Britanski glazbenik slavi 80 godina.

Sporovi s nekdašnjim velikim prijateljima

Waters trenutno izaziva pomutnju novim glazbenim projektom. Na svoj 50. rođendan snimio je svoju verziju albuma Pink Floyda The Dark Side Of The Moon.

Pod naslovom The Dark Side of the Moon Redux izlazi 6. listopada. Uoči svog okruglog rođendana na naslovnice ne dolazi toliko zbog svoje glazbe koliko zbog antiizraelskog stava.

Kritičari su ga godinama optuživali za antisemitizam, uključujući i njegovog bivšeg kolegu iz Pink Floyda Davida Gilmoura. Gilmourova supruga Polly Samson nazvala je Watersa "antisemitom do srži" u objavi na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru. Gilmour je to komentirao riječima: "Svaka je riječ očito istinita." Waters, koji se s gitaristom svađao desetljećima, odbacio je optužbe.

Bijesni fašistički diktator koji izluđuje svijet

Kontroverze oko Watersa dovele su do poziva na bojkot njegovih koncerata u Njemačkoj. Osim toga, berlinska policija otvorila je istragu zbog navodnog poticanja mržnje protiv Watersa. Na pozornici Mercedes-Benz Arene u Berlinu pojavio se u dugom crnom kaputu s crvenim zakrpama i trakom na rukavu koji je podsjećao na nacističku uniformu, a Waters je objasnio da portretira "ludog fašističkog demagoga". Nastup u spomenutom kaputu dio je rock opere The Wall grupe Pink Floyd po kojoj je snimljen i film. Bob Geldof u filmu glumi glavnog lika po imenu Pink, koji dok se drogira misli da je fašistički vođa i nosi sličan kaput u jednoj od scena.
 

Pink Floyd je za vjeke vjekova trajno obilježio rock scenu

George Roger Waters rođen je 6. rujna 1943. u Great Bookhamu, Surrey, Engleska. Sa samo pet mjeseci ostao je bez oca koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu. Gubitak je kasnije utjecao na mnoge njegove pjesme. Već u školi se isticao političkim angažmanom. Pohađao je istu srednju školu kao i njegov kasniji kolega iz Pink Floyda Syd Barrett. Dok je studirao arhitekturu na Sveučilištu Westminster, upoznao je klavijaturista Richarda Wrighta i bubnjara Nicka Masona. Grupa Pink Floyd osnovana je 1965. Waters je isprva radio samo kao basist grupe. Gitarist Gilmour pridružio se grupi 1967. Nakon Barrettova odlaska iz zdravstvenih razloga 1968., Waters je sve više postajao glavni tekstopisac Pink Floyda. Pod njegovim kreativnim vodstvom bend je izdao niz albuma koji su ostavili neizbrisiv dojam na rock glazbu. Konkretno, revolucionarni The Dark Side Of The Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977) i The Wall (1979) smatraju se glazbenim prekretnicama zbog njihove konceptualne dubine i inovativne upotrebe studijske tehnologije.

Aktivan je boio iznimno i po odlasku iz čuvene skuine

Grupu je napustio 1985. Njegov posljednji album s Pink Floydom bio je The Final Cut iz 1983., koji je nastao u vrijeme velikih napetosti između Watersa i ostalih članova benda, posebice Gilmoura. Nakon odlaska, Waters je pokušao pokrenuti pravne korake kako bi spriječio druge glazbenike da nastave kao Pink Floyd, ali bezuspješno. Snimio je nekoliko solo albuma i jednu operu (Ca Ira). Nastavio je svirati glazbu Pink Floyda na svojim koncertima. Legendaran je bio njegov koncert The Wall koji je nakon pada Berlinskog zida 21. srpnja 1990. na Potsdamer Platzu posjetilo više od 200.000 posjetitelja. Godine 2005., koncert Live 8 doživio je iznenađujuće jednokratno ponovno okupljanje Watersa i Pink Floyda.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.