Mađarska nikad bliža, povoljnija, prelijepa..., a toliko dodirnih točaka s Hrvatskom

Dvorac Grašalković - palača koja čuva tajne slavne kraljice Sisi!

Spremate li se odmor provesti u Budimpešti, "Kraljici Dunava" i gradu devet mostova, čije su obale moćne rijeke uvrštene na UNESCO-ov popis svjetske baštine, začinite ovo putovanje avanturom.Predlažemo da na popis uvrstite izlet u obližnji gradić, na prekrasno putovanje kroz vrijeme.

Mađarska nikad bliža, povoljnija, prelijepa..., a toliko dodirnih točaka s Hrvatskom NTO Mađarske - HTA
13. 6. 2023

Promo tekst i foto: NTO Mađarske - HTA

Samo 30 kilometara od mađarske prijestolnice nalazi se gradić Gedele, a u njemu najveća barokna palača u Mađarskoj - dvorac Grašalković. Jedan je od najvažnijih spomenika mađarske arhitekture. Možete li zamisliti da je ovo nekoć bio dom i lovište kraljeva? Ako vas je oduvijek zanimao život aristokracije i željeli biste zaviriti u njihovu svakodnevicu, ovo je pravo odredište za vas.

Povijest baroknog dvorca započela je 1735. godine, kada je miljenik Marije Terezije, grof Antal Grašalković Prvi, započeo gradnju prema nacrtima arhitekta Andraša Mayerhofera.

Obitelj Grašalković izgradila je i veličanstveni francuski park

Tada su izgrađene svečane dvorane, kraljevske odaje, rimokatolička crkva koja je i danas u funkciji i malo barokno kameno kazalište u kojem su povremeno nastupale njemačke trupe iz Budima, Pešte i Djerbe. Ujedno, to je najstarije sačuvano kameno kazalište sa scenama u Mađarskoj. Za vrijeme vladavine obitelji Grašalković izgrađen je veličanstveni francuski park. Nakon obitelji Grašalković, dvorac je imao više vlasnika. Sve dok ga 1867. godine nije kupila mađarska država, obnovila i darovala kralju Franji Josipu I. i bavarskoj kraljici Elizabeti prilikom njihove krunidbe. Kasnije je dvorac postao omiljeno izletište kraljevskog para.

O životu Franje Josipa I i slavne Sisi

Kad bi ovaj dvorac mogao pričati, imao bi puno toga za reći o životu velikog Franje Josipa I. i slavne Sisi, kako je prozvana Elizabeta Bavarska. Vrtlari dvorca željeli su ugoditi Sisi pa su prije njezina dolaska ispod njezina prozora uvijek sadili njezino omiljeno cvijeće: dnevne i noćne ljubičice, a tijekom svojih posjeta Sisi je oko sebe okupljala kremu aristokracije te organizirala konjske utrke i lovne pohode.

https://visithungary.com/?fbclid=IwAR1vZgYR3KQHPq7p2NIHrKJU4mbv6m1N37mK81sCW2XkePm0vdxYkwZpw4I

Između dva svjetska rata dvorac je služio kao ljetna rezidencija regenta Miklosa Hortija i njegove obitelji, a tada je izgrađen bunker dubok 10 metara koji je i danas otvoren za posjetitelje i u kojem se, između ostalog, može uživajte u legendarnim pjesmama Cataline Caradi. Nakon Drugog svjetskog rata dvorac je pretvoren u sovjetsku vojarnu, a 90-ih godina prošlog stoljeća doživio je temeljitu rekonstrukciju.

PROMO: VISITHUNGARY

https://visithungary.com/hr

https://www.facebook.com/visithungary/

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.