Idila na manje od 4 sata od Zagreba: slikovita cestovna epopeja naših sjevernih susjeda koja će vas ostaviti bez riječi

Krajnje je vrijeme da sjednete za volan i vozite po pravim i iznimno zahtjevnim alpskim zavojima. 36 je oštrih zavoja koje je najbolje savladavati s punim pritiskom na papučicu gasa.
 

Idila na manje od 4 sata od Zagreba: slikovita cestovna epopeja naših sjevernih susjeda koja će vas ostaviti bez riječi Dagmar / Pixabay
17. 3. 2023

Alpska cesta Grossglockner jedna je od najslikovitijih cesta, ne samo u planinskom svijetu, već i na samom planetu.
 

Ime je dobila po najvišem austrijskem gorskom vrhu – Grossglockneru (3789 m).

Spomenuta cesta također doseže zavidnu nadmorsku visinu, penje se na 2504 metra nadmorske visine – što je čini najvišom cestom u Austriji. Alpska cesta Grossglockner ime je dobila prema najvišem planinskom vrhu u Austriji, koji se izdiže na 3789 metara. Riječ je o 48 kilometara dugom planinskom prijevoju s 36 oštrih zavoja koji povezuje Bruck u Salzburbgu s Heiligenblutom u Koruškoj.

Cesta povezuje Fusch i Heiligenblut u Koruškoj, a izgrađena je između 1930. i 1935. Uglavnom slijedi staru cestu kojom su prije više tisuća godina prelazile Alpe stari Rimljani i Kelti.

Planinski prijevoj dug 48 km s 36 oštrih zavoja pruža slikovite poglede na Alpe.

Ali budite oprezni, ovdje ne biste trebali nagaziti na gas. Iz sigurnosnih razloga nema smisla žuriti, a propustit ćete i niz prekrasnih pogleda na austrijske pašnjake, šume i netaknutu prirodu, zbog čega je ruta iznimno popularna među motociklistima koji vole vožnju oko zavoja po lijepom vremenu.

Cesta je otvorena od svibnja do studenog, a dnevna karta za automobil košta 40 eura (30 eura za motocikliste).

Svake godine privuče oko milijun vozača koji se dive prekrasnoj prirodi i uživaju u laganoj vožnji s pogledom na Alpe.

Sukladno tome ponekad zna biti i poprilična gužva, pogotovo za lijepog vremena i vikendom, kada na cestu hrle vozači iz cijele Europe.


 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.