Kamera u parku prirode Učka snimila 'veliku zvijer' koja je posljednji put viđena sredinom osamdesetih!

Iako pojava zvijeri mnoge plaši, to je - barem u ovom konkretnom slučaju - dobra vijest, kojoj su se stručnjaci jako razveselili.

Kamera u parku prirode Učka snimila 'veliku zvijer' koja je posljednji put viđena sredinom osamdesetih! Park prirode Učka
17. 3. 2024

Na Učki, točnije na Ćićariji, primijetili su i snimili - risa kakvog u ovim šumama nije bilo nekoliko desetljeća. "Tko to šeta našim šumama?", naslovili su objavu na svom Facebook profilu. Dodali su kako je povećanje populacije risova u Hrvatskoj, ali i preko granice, rezultat proaktivnog očuvanja prirode i reintrodukcije ovih životinja, koji su ključni za ekosustav. Silno se nadaju da će tamošnje područje postati stalni dom ove rijetke i zaštićene 'velike zvijeri'.

Za ovakve dobre vijesti najviše je zaslužan projekt Life Lynx koji ima za cilj spasiti risove u Dinaridima i jugoistočnim Alpama od izumiranja. Prvi - Goru ris - stigao je u Sloveniju iz Rumunjske u travnju 2019. Navodno je dobio četiri legla i već je postao djed. Od tada se izuzetno mala i izolirana populacija (mnogi jedinke u srodstvu) vrlo dobro oporavila. Projekt Life Lynx polako se bliži kraju. Ukupno je u sedam godina preselio 18 risova - 6 u Hrvatsku, 6 u slovenske dinarske šume i 6 u Julijske Alpe.

Tijekom tog vremena s javnošću su podijelili i brojne videe ovih plašljivih životinja koje je nemoguće vidjeti u prirodi. Tako smo bliskog risa mogli promatrati dok jede, kao i, primjerice, kako teče proces hvatanja i opremanja telemetrijskim ogrlicama. Neki su u šumi imali izuzetnu sreću, jer smo izvještavali i o Slovencu koji je u šumi zatekao nesvakidašnji prizor - put mu je presjekao rakun sa štencima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.