Kinezi su me natjerali da im sviram na dubrovačkim zidinama, a onda su me poslali na Kineski zid

Ana Rucner već je 15 godina glazbena ambasadorica, obljetnicu je označila brojnim nastupima, projektima, novim suradnjama... A onda odjurila na turneju u daleku Kinu gdje je uživo gledala TV emisiju Hrvatska rapsodija, zajedno s 300 miijuna Kineza

Kinezi su me natjerali da im sviram na dubrovačkim zidinama, a onda su me poslali na Kineski zid Matea Smolčić
10. 1. 2018

Napisala: Asja Kolar

Snimili: Matea Smolčić i Bojan Markičević Haron

Ana Rucner ponosna je što je svoje obljetničke koncerte održala u nacionalnim kazališnim kućama u Zagrebu i Osijeku. “Zahvalna sam na punim dvoranama, velikoj podršci i sjajnim izvedbama. Koncerti su bili humanitarnog karaktera i drago mi je što smo uspjeli, u suradnji s Rotary klubom Maksimir te općinama Darda i Popovac, sakupiti dovoljno novca da se izgrade dva dječja igrališta. Dio novca doniran je Udruzi "Sv. Martin", a nabavljena je i oprema za Udrugu "Baranjski leptIrići". Kad igrališta budu dovršena i kad ih ispuni dječji smijeh moći ću ponosno reći kako sam uspjela ostvariti svoje obljetničke planove.”
Svoj prvi koncert je prije petnaest godina održala kao osnovnoškolka u Kazalištu "Kerempuh". I danas ga rado pamti: “Bila sam jako uzbuđena i ponosna trinaestgodišnjakinja. Tada sam zaradila i svoj prvi honorar i sjećam se koliko me taj samostalno stečeni džeparac razveselio.”
Kaže kako su joj roditelji, i sami glazbenici, oduvijek bili podrška u svemu što je radila, no odluka da svira violončelo bila je samo njena. Obitelj je zasigurno imala određeni utjecaj, jer je Ana odrastala okružena glazbom.
“U nas je uvijek bilo veselo. Uz roditelje i brata i moji ujaci i bratići sviraju gudačke instrumente. Često smo zajedno svirali i družili se uz glazbu, privatno i poslovno. Violončelo i ja zavoljeli smo se na prvu, to je instrument koji je najsličniji ljudskome glasu, ima beskrajne mogućnosti moduliranja tonova, sjajno i moćno zvuči.”

PUT U DRUGAČIJI SVIJET GLAZBE

Anina majka Snježana također je violončelistica, a brat se priklonio ocu Draganu, violistu. No, Ana je prva u obitelji odlučila prijeći granice klasike, te prva u Hrvatskoj koja se poželjela okušati na električnom violončelu.
“Vidjela sam ga i čula u jednome spotu, a kako volim 'koketirati'  s glazbenim žanrovima taj me instrument odmah privukao.Tada u nas još nitko nije svirao električno čelo, no uspjela sam u Hrvatskoj pronaći proizvođače. Ubrzo sam na njemu i zasvirala, a prepoznavši moju strast i ljubav prema glazbi odlučili su mi ga pokloniti. Danas imam više instrumenata u raznim bojama, no prvi mi je zauvijek prirastao srcu jer me odveo u jedan malo drugačiji svijet glazbe.”
Na pitanje što je najljepše što joj se dogodilo u prvih 15 godina karijere izdvaja samo jedno - rođenje sina, koje je definitivno i na najljepši način obilježilo njezin život.
Ističe i kako ne postoje trenuci ni projekti za koje bi voljela da se nisu dogodili .
“Iz svih životnih situacija koje sam prošla, bile dobre ili loše, puno sam naučila, izgradile su me kao osobu, potakle me da sagledam život nekim drugim očima i postanem iskreno zahvalna na životu koji živim.“
Njena je najveća želja da i nakon sljedećih 15 godina osjeti jednako zadovoljstvo godinama koje su prošle. Dugoročne konkretne planove ne radi te smatra kako je to u poslu kojime se bavi nemoguće.
“Mnogo toga je stvar trenutka i inspiracije no sigurna sam da ću osmisliti još mnogo originalnih projekata i nastaviti se razvijati i u nekim glazbenim smjerovima koje u ovome trenutku još nisam dotakla.”

GLAZBENI TRENUTAK ZA PAMĆENJE

U prošlih 15 godina surađivala je s brojnim glazbenicima, solistima i ansamblima no jedan će osobiti glazbeni trenutak zauvijek pamtiti.
“Prošle godine dobila sam priliku svirati u pulskoj Areni, uza slavnoga Josea Carrerasa. Oduševili su me njegova skromnost, pristupačnost  i poštovanje prema suradnicima.”
Mlada glazbenica osobito je ponosna na tridesetak nagrada koje je u posljednje vrijeme osvojila za različite turističke spotove koje je sa svojim timom snimala, kako kaže, posvećeno i s veseljem.
Njena uspješna suradnja s Hrvatskom turističkom zajednicom traje godinama.
“Puno je takvih projekata iza mene, a najdraži su mi trenuci kada sviram u inozemstvu dok se istovremeno prikazuju ti spotovi i kada vidim koliko je publika oduševljena našom zemljom, a zaista imamo toliko fascinantnu prirodu i kulturne ljepote da se nije teško oduševiti.”

BUĐENJE LJETA U GRADU NA SRĐU

Prije sedam godina započela je Festival Ana u Gradu. Kaže kako se ideja za projekt rodila slučajno. Kako obožava Dubrovnik poželjela je na Svjetski dan glazbe - koji se obilježava na prvi dan ljeta, 21. lipnja - Dubrovčanima i njihovim gostima prirediti nešto originalno i tako je nastao festival na Srđu.
“Svake me godine doista iznenadi i oduševi to što je toliko ljudi spremno već oko 4 sata ujutro doći na Srđ kako bi zauzeli mjesto na koncertu kojim u 5 sati započinje buđenje ljeta.”
Česta gostovanja i izbivanja iz doma nijednoj mami nisu jednostavna. S obzirom na to da se poslovni i kreativni dio Anina života kreće uzlazno, pitamo se koliko vremena ima za sebe, obitelj, za njegovanje odnosa. Želite li napredovati u karijeri, danas više nije dovoljno biti kvalitetan i predan glazbenik. Potreban je tim koji  će preuzeti dio posla. Smatra da upravo zahvaljujući svome timu uspije dobro izbalansirati karijeru i slobodno vrijeme. Istinski ju može razveseliti šalica dobre kave u društvu njenih najdražih, a idealnim danom smatra onaj koji započinje maskom na licu i kavom.
“Šetnja Maksimirom i druženje s mojim sinom je nešto što me posebno opušta i ispunjava.”

MODA JE VAŽNA i u privatnom životu i na poslu

Moda joj je važna i u poslovnom i u privatnom životu.
“Odjeća za nastupe mora biti atraktivna, ali u njoj mi mora biti ugodno da bih mogla svirati. Volim domaće dizajnere, a trenutačno surađujem s Ivanom Friščićem i njegovim brendom DeLight,  za koji sam snimila kampanju za blagdansku kolekciju.”
Nedavno je sudjelovala u snimanju šoua za kineski Hunan TV , emitiran 12. prosinca pod naslovom “Hrvatska rapsodija”. Za našega razgovora nadala se da će ga pratiti preko 300 milijuna gledatelja. Svoj dio snimala je na dvije lokacije. Prvo na dubrovačkim zidinama gdje je svirala temu iz filma "Game of thrones" te skladbu "Linđo" uz Folklorni ansambl "Linđo". 
“Imala sam ulogu čuvarice zmajevih jaja te sam s voditeljima emisije i zaplesala "Linđo". U Zagrebu sam snimala sa svojim kolegama i prijateljima, Maksimom Mrvicom, Jelenom Rozgom i Ćirom Blaževićem. Nisam vidjela materijale, ali ne sumnjam da će Hrvatska biti u najboljem svjetlu prezentirana kineskoj publici. “
Osobito ju je veselilo što će emisiju i gledati u Kini, između koncerata, za svoje kineske turneje.
Za kraj, nismo izdržali a da ju ne upitamo postoji li “tajna uspjeha”.
"Ne, nema tajne. Prije svega uspjeh svatko doživljava na svoj način. Nekome je uspjeh sagraditi kvalitetne odnose unutar obitelji, a drugome sagraditi veliko poslovno carstvo. Za mene je uspjeh uskladiti sve svoje obveze s odgojem sina Dariana. Ako je pitanje što učiniti kako bi se istaknuo u glazbenome svijetu, mislim da su potrebni ustrajnost, vjera u ono što radiš, puno odricanja, originalnost, inovativnost, odgovornost te, na kraju - i malo sreće."

 

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.