Sve podsjeća na rane 90-e i ratno stanje, zdravlje je primarno no ekonomsku krizu koja će nas pogoditi skupo ćemo platiti. Poslovnjaci već u drami

Maja Vehovec,  ugledna ekonomska analitičarka i potpredsjednica stranke Pametno podsjetila je u ponedjeljak da se Hrvatska iz recesije uzrokovane prošlom krizom izvlačila godinama a da je nova, vezana uz COVID-19 neizbježna

17. 3. 2020

„Recentna povijest nije imala sličnu ekonomsku krizu. Ekonomska aktivnost je već usporena i nastavit će usporavati, a brojke će biti vidljive tek naknadno. No zdravlje građana sada je prioritet i neophodno je da fokus ostane usmjeren na zdravstvenu zaštitu“, poručila je u ponedjeljak ugledna ekonomska analitičarka i potpredsjednica stranke Pametno Maja Vehovec.

„Poslovni sektor opravdano je u velikoj panici. Sve podsjeća na rane 90-e i ratno stanje. Iako je Vlada donijela odluku o odgodi plaćanja poreza i doprinosa, prognoze za turizam i ugostiteljstvo, transport te mnoge druge uslužne djelatnosti su loše. Kada kriza krene, postoje javne politike koje bolje ili gore prate krizna vremena. Unutrašnje slabosti tada najviše dolaze do izražaja, jer što su veće, manje je manevarskog prostora za pomoć poslovnom sektoru“, rekla je Vehovec.

Podsjetila je i da se Hrvatska iz recesije uzrokovane prošlom krizom izvlačila godinama. „Još od tada je potpuno jasno da je neophodno smanjiti javne rashode i rasteretiti poduzetnike poreznih i parafiskalnih nameta. Gotovo ništa nismo napravili po tom pitanju i to ćemo sada skupo platiti“, poručila je ekonomska analitičarka.

Iako je odgoda plaćanja poreza i doprinosa poželjna mjera, kako je istaknula, nitko ne zna koliko će trajati i hoće li se vraćati odjednom ili u ratama. Osim toga, taj dio budžetskih sredstava nedostajat će za mirovine i zdravstvo, što znači da će se za to vrijeme povećati javni dug.  „Unatoč intervenciji HNB-a, tečaj nije sasvim obuzdan za sada pa će svi oni koji imaju kredite u eurima, imati veće otplate. Istovremeno neće biti moguće izbjeći povećanje nezaposlenosti, mnoge obitelji bit će financijski ugrožene, a istovremeno će se povećati i javni rashodi za nezaposlenost“, istaknula je potpredsjednica stranke Pametno, pojašnjavajući da javni troškovi rastu sa svakim usporavanjem ekonomske aktivnosti.

„Problem je što u njima ima racionalno potrebnog rasta, ali i godinama akumuliranih nepotrebnih troškova da bi nekima bilo dobro, a ostalima kako god. Struka je tu potpuno zakazala, dok su javne politike i političari izgubili svoj smisao. No sada nismo u mirnodopskom vremenu i bilo kakve drastične ekonomske mjere, poput naglih rezova u javnom sektoru mogle bi dodatno produbiti krizu koja je neminovna. Hoće li nam ova kriza koja će prije svega potopiti turizam otvoriti oči? Trenutno je sve utihnulo kao zatišje pred buru, ali će biti bolno ogoljeno u mjesecima koji dolaze, čim prođe prioritet zdravstvene ugroze. Jesmo li napokon spremni nešto naučiti'? “, upitala je Vehovec.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.