Potpredsjednica EK: "Vladavina prava preduvjet za dobivanje europskog novca"

"Zaustavljanje novca nije nešto što bih htjela vidjeti, ali u našem pravnom poretku moramo imati neka jamstva da se, ako stvari krenu doista loše u nekoj zemlji članici, novac poreznih obveznika ne može isplatiti”, izjavila je potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova.

Potpredsjednica EK: "Vladavina prava preduvjet za dobivanje europskog novca" Pixabay
8. 7. 2020

Vladavina prava trebala bi biti uvjet za dobivanje novca iz zajedničkog europskog proračuna i fonda za oporavak od pandemije koronavirusa, poručila je potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova prije razgovora s ministrima pravosuđa zemalja članica Europske unije u ponedjeljak.

Kao nužne preduvjete za dobivanje europske pomoći, Jourova je navela funkcionalno pravosuđe i snažne mehanizme za borbu protiv korupcije.

Zaustavljanje novca nije nešto što bih htjela vidjeti, ali u našem pravnom poretku moramo imati neka jamstva da se, ako stvari krenu doista loše u nekoj zemlji članici, novac poreznih obveznika ne može isplatiti”, izjavila je potpredsjednica Europske komisije.

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije sastat će se 17. i 18. srpnja u Bruxellesu kako bi razgovarali o prijedlogu proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti od 1.100 milijardi eura te o fondu za oporavak “teškom” 750 milijardi eura. Od ukupnog iznosa od 750 milijardi, 500 milijardi eura bi, prema prijedlogu Europske komisije, trebalo biti isplaćeno u obliku bespovratnih sredstava najpogođenijim zemljama članicama i sektorima, a preostalih 250 milijardi kao povoljni zajmovi. 

Omjer bespovratnih sredstava i zajmova te uvjeti za dobivanje europskog novca su neke od glavnih točki prijepora među zemljama članicama. Dok, npr. Njemačka, Francuska, Švedska i Nizozemska zahtijevaju snažne mjere zaštite za pristup sredstvima kako bi se kontroliralo kršenje temeljnih vrijednosti EU-a poput neovisnog sudstva i medija, neke druge zemlje članice odlučno odbijaju nametanje bilo kakvih uvjeta u zamjenu za dobivanje europske pomoći.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.