Pokrenut projekt Centar oblikovanja svakodnevice

Centar oblikovanja svakodnevice naziv je dvogodišnjeg projekta koji bi trebao rezultirati uspostavljanjem novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi 

Pokrenut projekt Centar oblikovanja svakodnevice Grad Zagreb
20. 3. 2019

Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatsko dizajnersko društvo, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki i Grad Zagreb pokrenuli su dvogodišnji projekt pod nazivom Centar oblikovanja svakodnevice. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Rezultat dvogodišnjeg rada trebao bi biti uspostavljanje novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi, zasnovanog na modelu participativne demokracije koji za polazišnu točku ima građane. 

Poseban doprinos projekta čine istraživanja na temu iskorištavanja javnih prostora u Zagrebu za privremena kulturna i edukativna događanja, koja će se provesti njihovim mapiranjem, održavanjem panela te izradom prijedloga plana njihove aktivacije.

Jednu od programskih cjelina čini i Mreža dizajnerskog sjećanja, program kojim će se omogućiti sustavnije dokumentiranje hrvatskog dizajnerskog nasljeđa. Zamišljena je kao dinamični online arhiv posvećen dizajnerskoj baštini, temeljen na istraživanjima hrvatskog dizajna, primijenjene umjetnosti i svakodnevnog života. 

Također, u okviru mreže bit će održana serija izložbi pod nazivom Dizajn u gradu. Prva će biti predstavljena javnosti već u drugoj polovici ove godine. Svaka od izložbi obrađivat će drugu temu, a odvijat će se na više lokacija.

U okviru projekta bit će održan i ciklus radionica “Zajedno oblikujemo svakodnevicu”, namijenjen različitim skupinama građana.  

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.