Novo odobrenje državnih potpora u Hrvatskoj

Smanjenja za velike potrošače mogu iznositi i do 80 posto naknade za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Novo odobrenje državnih potpora u Hrvatskoj Unsplash
9. 6. 2020

Europska komisija odobrila je hrvatski program potpore s pomoću kojeg poduzeća s visokim intenzitetom potrošnje električne energije mogu ostvariti pravo na smanjenje naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovite kogeneracije (OIEiK).

Potpore Republike Hrvatske za obnovljivu energiju trenutačno se financiraju sredstvima potrošača električne energije na temelju potrošnje.

Odobreni program hrvatske vlade, koji će se primjenjivati do 31. prosinca 2021. i čiji je privremeni godišnji proračun 10 milijuna eura, pomoći će poduzećima  s visokom potrošnjom električne energije jer će im  doprinos za obnovljive izvore energije moći biti umanjen i do 80 posto.

Komisija je ocijenila da su te mjere u skladu s propisima EU-a o državnim potporama koji dopuštaju smanjenje naknade poduzećima u pojedinim sektorima s visokom potrošnjom električne energije kako bi očuvali svoju globalnu konkurentnost.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.