Nismo uspjeli dovesti Formulu 1 u Hrvatsku, no eto nam Kraljice oktanskog sporta u Zagrebu - uživajmo i to BESPLATNO

Danijel Šaškin, čovjek koji je najzaslužniji što imamo priliku uživati u utrci WRC održao je impresivan govor, pun emocija i na dojmljiv i dostojanstven način izrazio je našu potrebu za spektakularnim svjetskim događanjima, kakva su nam bila uskraćena. – Kad nemate snove i ambicije, kad ništa ne radite, ništa se ne može ni dogoditi. Hvala svima koji ste nam pomogli, hvala tisućama volontera. Zbog svih njih od danas je i Hrvatska uvrštena na kartu zemalja koje imaju tu privilegiju gledati najbrže i najbolje u svom dvorištu. Pored zagrebački fontana kasno sinoć prodefilirali su na spektakularnom ceremonijalnim startu i posljednji su favoriti WRC-a. Ukupno 66 posada jurit će Žumberkom, Samoborskim gorjem, Prigorjem, Zagorjem, Zagrebom…, sve do kraja nedjelje. Sébastien Ogier,svjetski WRC prvak glavni je favorit utrke sa svojom Toyotom Yaris, no u posljednjim utrkama, a i na prvim testiranjima pored Medvedgrada i nije bio toliko dobar. Bilježi uvertire tek peto mjesto.No to ništa ne znači. Danas kreće utrka. Prva etapa započinje s etapom Rude - Plešivica u dužini od 6,94 kilometara od sutra (petak) od 08:39 po lokalnom vremenu. To je jedna od osam etapa na natjecateljskoj udaljenosti od 99,82 kilometara predviđenih za dan otvorenja. Iako se očekuje suho vrijeme, predviđa se preko noći kiša, koja bi trebala dodatno povećati izazov s kojim će se posade suočiti na uzbudljivim hrvatskim cestama.

Nismo uspjeli dovesti Formulu 1 u Hrvatsku, no eto nam Kraljice oktanskog sporta u Zagrebu - uživajmo i to BESPLATNO Igor Stažić
23. 4. 2021

Da je Toyota super pripremljena pokazali su njihovi kolege iz momčadi. Najbolji je bio Elfyn Evans, Yaris WRC. Belgijski par Thierry Neuville i Martijn Wydaeghe bili su drugi najbrži u Hyundaiju i20 Coupe WRC a Finci Kalle Rovanperä i Jonne Halttunen, trenutno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, bili su treći u svojoj Toyoti Yaris WRC.Svečani start bio je sa zalaskom sunca ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Upravo tamo, pored čuvenih Bandićevih fontana dogodio se povijesni trenutak kada je započeo prvi hrvatski FIA WRC.

Posade su se predstavljale preko startne rampe u silaznom redoslijedu od 18:30 po lokalnom vremenu, dok su im vozači FIA Junior WRC prvenstva prethodno stvarali odličnu atmosferu. Koliko kod da su covid mjere na snazi, nekoliko tisuća zaljubljenika oktanskog sporta uspjelo se probiti na poprište najvećeg, najznačajnijeg i najglamuroznijeg događanja ikada u Hrvatskoj. Organizatori su se nadali da bi mogli na WRC utrku u Hrvatsku privući i 100.000 gledatelja, no pandemija je uzela danak. Ipak, ovo je natjecanje koje se održava u prirodi, vozi se po više od 300 km cesta i uz dužnu pažnju moguće je na licu mjesta promatrati i uživati u vratolomija najboljih svjetskih automobilista. Uz sve to, organizator ne naplaćuje ulaznice. Sve je posve besplatno.
Nakon WRC3 i WRC2 pilota na startnoj rampi pojavili su se i oni najbolji iz World Rally prvenstva.

Kao što je to tradicija na WRC priredbama, posadama je znak da se odvezu sa startne rampe podigla nacionalnu zastavu zemlje domaćina, u ovom slučaju prepoznatljive crvene, bijele i plave boje hrvatske trobojnice.


Gledajući unaprijed u natjecateljskoj akciji, francuski WRC prvak Sébastien Ogier, dio tvorničkog Toyotinog tima, rekao je: „Svi smo uzbuđeni što smo ovdje, pred nama je veliki izazov s puno faza. Svi sastojci su tu da naprave dobru predstavu i zanimljivu utrku. Očekujemo neke teške uvjete sutra ujutro s kišom večeras, ali ovdje smo da se borimo za pobjedu. "
Estonac Ott Tänak, vozač Hyundaija, pobjednik Svjetskog prvenstva u reliju 2018. godine, rekao je: „To je prilično drugačiji reli s lijepim cestama. Priroda je zaista lijepa i bit će zahtjevna utrka za vozače."

Finac Kalle Rovanperä, koji nakon dvije utrke vodi FIA-inom Svjetskom prvenstvu u reliju, bio je posljednji vozač WRC-a koji je sišao sa startne promocijske rampe. Dvadesetogodišnjak je rekao: "Osjećam se jako dobro i lijepo je vratiti se u reli automobil. Nove destinacije su uvijek zanimljive, a Zagreb je prekrasan. Bit će nezgodno i mješoviti uvjeti (kiša – sunce) su teški, ali dobar je vikend pred nama. Morate ići prema osjećaju, ali mi ćemo već na samom na početku pokušati biti brzi i vidjeti što možemo učiniti. "

Norvežanin Mads Østberg, prošlosezonski prvak WRC2, rekao je: "To je nevjerojatan događaj, stvarno lijepe etape, stvarno sam uzbuđen što se vraćam."

Šveđanin Tom Kristensson, u WRC2 kao juniorski prvak u WRC-u od 2020, rekao je: "Ostvario se san, zemlja i ceste su fantastične, bit će to stvarno lijep miting."

Prva etapa započinje s etapom Rude - Plešivica u dužini od 6,94 kilometara od sutra (petak) od 08:39 po lokalnom vremenu. To je jedna od osam etapa na natjecateljskoj udaljenosti od 99,82 kilometara predviđenih za dan otvorenja. Iako se očekuje suho vrijeme, predviđa se preko noći kiša, koja bi trebala dodatno povećati izazov s kojim će se posade suočiti na uzbudljivim hrvatskim cestama.


Izravno emitirano na HRT-u u Hrvatskoj i emitirano na WRC Plus All Live širom svijeta. Počasni gosti bili su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Željko Jovanović, zamjenica gradonačelnika i v.d. gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević; Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i imovine, Darko Horvat, ministar turizma i sporta, Nikolina Brnjac i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.