Naelektrizirani Nole glavna je maskota Peugeota na Roland-Garrosu, a neće mu faliti ni podrška oca Srbina, majke Hrvatice, trenera Slovaka...

Novaka Đokovića mnogi ne vole, no za brojne je ikona i oličenje uspjeha. Peugeot u tome prednjači, a da je tome tako svjedoči i današnja vijest kako je ova francuska mega kompanija za svoju "glavnu maskotu" i promotora izabrala ni manje ni više nego tenisača i naših korijenja. Njegova je majka Dijana Hrvatica iz Vinkovaca, a otac Srđan iz uže Srbije. Sportaš iz mješovitog braka postao je glavnim ambasadorom novopridošle automobilističke zvijezde, e-Peugeota 208.

Naelektrizirani Nole glavna je maskota Peugeota na Roland-Garrosu, a neće mu faliti ni podrška oca Srbina, majke Hrvatice, trenera Slovaka... peugeot press
22. 9. 2020

Foto: Peugeot Press

Tekst: Borut Černelić

Pred koji godinu Novak Đoković je predstavljajući se u razgovoru za IN Magazin kazao: - Baka i deka su iz Vinkovaca, tamo imam rodbine. Nisam dugo bio u Vinkovcima, ima više od 10 godina, ali sjećam se da sam igrao i neke juniorske turnire tamo. Tada sam i upoznao obitelj. Nisam zapravo ni znao koliko familije imam. I tetki i stričeva. Koga ću podržavati ako ne Hrvatsku? Osjećam da su oni i moji. Imam taj dio i u obitelji, tako sam se uvijek osjećao.
37. Roland-Garros i ovu je godinu sklopio ekskluzivan ugovor s Peugeotom, koji je jedan od najvećih sponzora jednog od četiri najvažnija svjetskih teniska grand slam turnira. Francuska tvrtka kako je jednim dijelom i u kineskom vlasništvu odabrala je posve novi Peugeot 208 Electric te srpskog tenisača kao svoje glavne junake na turniru koji će se održati u Parizu od 27. rujna do 11. listopada, četiri mjeseca kasnije nego što je to bilo ranije, s obzirom na zdravstvenu situaciju izazvanu pandemijom. Još uvijek nije poznato hoće li i uža Đokovićeva obitelj uživo pratiti Novakove mečeve. Na posljednjem Master turniru u Rimu u publici ih nije bilo, baš kao ni Gorana Ivaniševića koji mu je posljednjih mjeseci velika potpora. Najveći oslonac bio mu je Marián Vajda, proslavljeni slovački teniski reprezentativac i dugogodišnji Novakov trener. Punih 11 godina bio je s jednim od najboljih tenisača svih vremena, no putevi su im razišli 2017. kad je Novak Đoković ušao u iznimno veliku emocionalnu i natjecateljsku krizu. Njegovi sjajni rezultati u ovoj godini, u kojoj nije izgubio ni jedan od 19 mečeva na terenu, već samo jedan diskvalifikacijom na US Openu kad je nehotice u vrat pogodio linijsku sutkinju, možda i najbolje govore u pozadini nevjerojatnog pobjedonosnog povratka u vrhunsku formu. Vajda je od 2018. ponovo trener Novaka Đokovića i sve je izvjesnije kako će iz turnira u turnir Novak rušiti i preostale svjetske rekorde koje drže još i Nadal i Federer.
Upravo je finalni meč u Wimbledonu 2019. između Novaka i Rogera označio prekretnicu s koje nema povratka i od tada je jasno da je samo pitanje dana kad će i najtrofejniji tenisač svih vremena pasti s brojnim svojim rekordima pred naletom sada već 33. godišnjeg Noleta. U publici su bile i dvije žene koje su ih bodrile, svaka na svoj način. Mirka, Federerova supruga iz petnih je žila navijala i negodovala kod pogrešaka supruga i izgubljenih poena, a mama Đoković je bila sve vrijeme mirna. Tijekom uzbudljivog meča čvrsto je držala križ koji je imala oko vrata, a u najnapetijim trenucima nije imala snage ni gledati prema terenu, nego je ljubila križ. Dijana je rođena 1964. godine u Beogradu, gdje su njezini roditelji doselili iz Vinkovaca. Novak je često kao dječak putovao u Slavoniju u posjet mnogobrojnoj rodbini, a tamo je igrao i prve dječje turnire.

Srđan i Dijana Đoković u braku su 33 godine i ponosni su roditelji tri sina. Ponosni tata u emisiji "Balkanskom ulicom" opisao je kako se zaljudio u Hrvaticu: - "Prvi susret? Bila je u skijaškom kombinezonu na vrhu planine Kopaonik. Da, prvo sam zapazio njezinu siluetu. Došla je skijati i polagati za instruktora skijanja i na kraju se nasanjkala". Dijana se prvih ljubavnih dana sjeća ovako: - U čuđenju su se znali pitati. - A Hrvatica, u jednom trenutku sam čak postala i pjevačica!‘. 

Vajda je nedavno u intervjuu CNN objasnio da je u prošlosti bilo teško raditi s momkom tankih živaca. Istakao je kako je Đoković napokon u potpunosti sazrio.- Nekada i nerijetko je bilo iznimno teško raditi s njime, jer je bio nepredvidljiv i previše emotivan. Ali sada mislim da je stabilniji i da zna što želi.
Tijekom predstojećeg izdanja Roland-Garrosom i PEUGEOT je ponovno u središtu turnira, a predstavit će i medijski plan s Novakom Đokovićem kao glavnim protagonistom. On je glavni glumac u TV programu i natjecanju PEUGEOT France, na kojem se mogu osvojiti ulaznice karte za turnir. Također ga se može naći na svim natpisima web stranice rolandgarros.com uz PEUGEOT e-208. Tri filma od 30 sekundi o hibridnim i električnim tehnologijama brenda ponovno igraju Novaka Đokovića. Naravno, ambasador je brenda i njegove energetske tranzicije na stranicama društvenih mreža, gdje ćete ga uglavnom naći na Facebooku i Instagramu. Francuska teniska federacija zapravo je poduzela niz mjera u vezi s pristupom javnosti, kao i igračima i njihovoj pratnji. Stoga je ograničio broj gledatelja, a ulaznice su iznimno tražene.
Kao i svake godine, marka će biti službeni prijevoznik za igrače, VIP-ove i službenike. Ove godine 80 posto ove namjenske PEUGEOT-ove flote čine elektrificirana vozila i priključni hibridni i električni. S flotom od 178 ekoloških vozila, PEUGEOT nudi mobilnost s niskim emisijama C02.
Sva vozila u voznom parku označena su PEUGEOT logotipom, Roland Garros logotipom i natpisima "Službeni automobil". Također ističu energetski prijelaz marke prikazujući naljepnicu "Premjesti se na električno" na poklopcu motora. Zanimljivo je i kako je posve nova Peugeotova druga zvijezda, Peugeot e-208 iznimno uspješan u samom početku lansiranja. Svaki peti novi Peugeot 208 je onaj kojeg pokreće isključivo struja!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.