Potres u Zagrebu uzdrmao je i Mateja Meštrovića, a patnju je pretočio u notno pismo i album "Piano Waves" i osvojio prestižnu američku nagradu

Matej Meštrović dobitnik je američke i svjetski priznate nagrade za najbolji SoloPiano.com album 2020. godine. START ekskluzivno objavljuje video od 56 minuta, kompletan album "Piano Waves".

Za Mateja je potres 22. ožujak bio rijetko bolan dan, jer on se pod Medvednicom radio i prije svog rođenja. To često zna ponavljati, jer njegova ga je majka nosila u trbuhu dok je koncertirala u Gundulićevoj ulici, u hramu hrvatske klasične glazbe, a i on sam je u velikom broju navrata bio rado viđen gost na matiranim parketima pozornice koja je većini hrvatskih ozbiljnih glazbenika život značila. I to je priča koju je savršeno notama i vlastitom interpretacijom zaokružio Matej Meštrović. Dirnuo je nas u Hrvatskoj, al' jednako tako i svijet, a nagrada Matthew Mayera, čuvenog pijaniste i najpraćenijeg klavijaturističkog blogera samo je epilog Meštrovićevog albuma "Piano Waves". S velikim ponosom donosimo vijest kako je kompozitor, pijanist, artist i umjetnik Matej Meštrović po drugi put u karijeri osvojio prestižnu titulu i nagradu za najbolji SoloPiano.com album 2020. godine koju dodjeljuje američki umjetnik iz Nebraske, njegova zaklada i portal.

Potres u Zagrebu uzdrmao je i Mateja Meštrovića, a patnju je pretočio u notno pismo i album "Piano Waves" i osvojio prestižnu američku nagradu Saša Cetković
12. 4. 2021

Jedan od najsvestranijih hrvatskih glazbenika, koji obožava nemoguće izazove, u posljednje vrijeme postiže sve više međunarodnih priznanja i nagrada te tvrdi kako se gotovo sve može ostvariti kada se projekt bazira na profesionalnosti i perfekciji... Pred četiri godine senzibilni pijanist koji inspiraciju crpi iz neposredne blizine, nerijetko potaknut i događajima, pa i onim potresnim zadivio je svijet albumom “My Face Music Book”. Bio je širom svijeta slavljen, a na utjecajnom portalu solističke pijanističke glazbe SoloPiano.com iz Nebraske proglašen najboljim albumom klasične glazbe.

Matej Meštrović i ove je godine oduševio je, a Matthew Mayer, čelnik portala SoloPiano.com, jednako tako i svjetski priznat pijanist, poznat i kao najbolji klasični klavijaturista među blogerima ni ove godine nije ostao nijem na Meštrovićev rad u proteklom razdoblju. Napisao je i velevažno objavio: - S velikim zadovoljstvom najavljujemo naše ogromne čestitke 2020 SoloPiano.com Album godine ukupnog pobjednika
Matej Meštrović - Piano Waves - Zagreb, Croatia
- Oduševljeni smo što smo opet prepoznali pravog klavijaturista, Mateja Meštrovića. Njegov album "Piano Waves", proglasili smo ovogodišnjim "SoloPiano.com", najboljim sveukupnim album godine. Meštrović se ponizno pokazao kao jedan od najmnogoljudnijih i angažiranih klavirskih umjetnika i skladatelja koji dolaze iz Hrvatske. Osim Matejovog načina povratka (uključujući koncert u svijesti o katastrofalnom potresu koji je prošle godine pogodio glavni grad Zagreba), samo je jedan mali djelić atraktivnog načina na koji Meštrović pristupa svojoj ljubavi prema glazbi, napisao je u svojoj objavi Matthew Mayer, ujedno proglašavajući klavijaturistički album godine.

Sjajno je to priznanje za našeg umjetnika koji je u samo nekoliko dana, vidno potresen razarajućim zemljotresom u Zagrebu, onako iz duše, u hipu i u samo nekoliko "trenutaka" stvorio glazbu koja je postala notnim simbolom svega onog što se dogodilo 22. ožujka prošle godine. Njegov senzibilitet je proključao poput glazbene fuzije koja je pokrila sve strahote koje su nas pratile posljednjih dana. Toliko je on to potresno dočarao, upotpunio i spotom o razrušenom Hrvatskom glazbenom zavodu, najstarijoj i najreprezentativnijoj hrvatskoj glazbenoj instituciji. Za Mateja je potres 22. ožujak bio rijetko bolan dan, jer on se tamo radio i prije svog rođenja. To često zna ponavljati, jer njegova ga je majka nosila u trbuhu dok je koncertirala u Gundulićevoj ulicu, u hramu hrvatske klasične glazbe, a i on sam je u velikom broju navrata bio rado više gost na matiranim parketima pozornice koja je većini hrvatskih ozbiljnih glazbenika život značila. I to je priča koju je savršeno notama i vlastitom interpretacijom zaokružio Matej Meštrović. Dirnuo je nas u Hrvatskoj, al' jednako tako i svijet, a nagrada Matthew Mayer, čuvenog pijaniste i najpraćenijeg klavijaturističkog blogera samo je epilog Meštrovićevog albuma "Piano Waves".
Prije nekoliko godina Matej je na Facebook profilu dijelio svoju glazbu, a nakon godinu dana podijelio je više od tri sata glazbe da bi na temelju komentara i “lajkova” odabrao deset skladbi koje su se slušateljima na mreži najviše svidjele. Album je “zakačio” na stranicu SoloPiano.com te nakon nekoga vremena primio vijest kako je proglašen albumom godine na tome portalu.

Matthew Mayer, Matejev kolega koji je globalno priznati pijanist, a ujedno i vlasnik/osnivač tvrtke SoloPiano.com, izdavačke kuće za više od 500 klavirskih umjetnika iz cijelog svijeta, o Mateju kaže slijedeće;
“Privilegija je upoznati Mateja Meštrovića. Meštrović ima uistinu rijedak dar ne samo u svojim skladateljskim i izvođačkim sposobnostima, već i u svojoj magnetskoj osobnosti i skromnom pristupu tome kako se preko klavira ‘povezuje’ sa svojim slušateljima. Meštrović ne samo da nastupa, on živi glazbu ...On živi kompoziciju. Za one koji su ga gledali na koncertima, ne možete ne vidjeti da postoji nešto posebno, svojevrsna aura koja okružuje ovog čovjeka." 

A tu je i njegova priroda davanja. Strašni potres u Zagrebu u Hrvatskoj samo je jedan od mnogih primjera u kojima je svojim talentima osvijestio ovu tragediju i pomogao onima koji su u nevolji.

"Platformu SoloPiano.com pokrenuo sam u veljači 2000. godine, prije 21 godinu. U to vrijeme na internetu se nije prodavalo mnogo pijanističkih albuma, a danas imamo preko 500 solo klavirskih umjetnika iz cijelog svijeta, uključujući neka od najprepoznatljivijih imena u žanru poput Georgea Winstona. Ova svijest o solo klavirskoj glazbi u kombinaciji s angažmanom zemalja iz cijelog svijeta naglašava univerzalni aspekt ovog žanra. Nadam se da ćete posjetiti www.solopiano.com i kliknuti na "poslušaj" da biste čuli ovu uistinu univerzalnu glazbu." kazao je Matthew Mayer.

Također ukoliko želite kvalitetniju snimku, OVDJE možete i downloadati najnoviji album Mateja Meštrovića "Piano Waves".

Naš skladatelj iz Samoborskog gorja ostao je dirnut ne samo Mayerovim priznanjem, već i njegovom kritikom koja je možda i na najbolji mogući način dočarala domete našeg umjetnika. Evo što je o svemu kazao i ovogodišnji laureat SoloPiano.com .

- “Tada sam se javio vlasniku stranice Matthewu Mayeru (prije 4 godine o.p.p.) i dodatno mu zahvalio na dodijeljenoj nagradi te mu spomenuo svoj novi projekt. Vrlo brzo u toj prepisci predložio sam mu da bude poseban gost na turneji ‘4 godišnja doba u 4 HNK’. Zahvaljujući društvenim mrežama, Facebooku i albumu ‘My Face Music Book’ Matthew Mayer je došao u Hrvatsku i, kako bi on sam rekao, bio je ‘appetizer’ i četvrti pijanist na sva četiri koncerta. To je rezultiralo velikim prijateljstvom i silno pozitivnom energijom te već sada mogu ekskluzivno najaviti za čitatelje STARTA da spremamo zajednički klavirski album za sljedeću godinu!” rekao je Matej Meštrović.

Na albumu “My Face Music Book” kao bonus track nalazi se Matejeva improvizacija snimljena na magnetofonskoj vrpci 1975. godine, kada je imao šest godina. Vrlo rano postao je svjestan da će upravo glazba biti njegov poziv.

Moja mama svirala je Mozartov d-mol koncert uz orkestar u Velikoj dvorani 'Lisinski' 1969. godine, a ja sam ga slušao iz njezina trbuha. Siguran sam, već tada je moj put glazbenika bio potpuno određen.

Kao dijete obožavao je solfeggio, harmoniju i polifoniju, a uz klavir završio je i nižu glazbenu školu violine. Međutim, u pubertetu je shvatio kako ne želi biti samo reproduktivni umjetnik.



Uvijek sam, kada je trebalo svirati domaćeg autora, svirao vlastite skladbe. Na kraju krajeva, na Danima hrvatske glazbe izveo sam svoju ‘Toccatu’ kada sam imao 16 godina. Nikada nisam studirao kompoziciju, ali budući da se glazbom na neki način bavim od četvrte godine života, potpuno sam joj se posvetio i malo po malo svakodnevno radio na sebi, čitao partiture, učio instrumentaciju te danas živim od kompozicije i od sviranja vlastitih djela.“ kazao je Matej.

Zadnjih nekoliko godina posvetio je Antoniju Vivaldiju, a sve se pokrenulo kada je potpisao ugovor s američkom izdavačkom kućom PARMA Recordings. Nosač zvuka “4 godišnja doba za 3 klavira” izašao je na svjetsko tržište u kolovozu u distribuciji NAXOSA. Odmah se pojavio na top ljestvicama iTunesa u Americi i Australiji. Spotify ga je uvrstio u službenu play listu najboljih klasičnih izdanja, emitira se na radio postajama diljem Amerike, Južne Afrike u Kini…
Trojica pijanista dobili su za svoj projekt i dvije nagrade Global Music Awards za najbolji trio i najbolji album. Publika je to prepoznala i u Hrvatskoj pa su pijanisti ispunili četiri nacionalna kazališta do posljednjega mjesta. Matej na sve to ponosno kaže:  “Najviše me veseli što sam na koncertima uz mladu publiku vidio puno ljudi u srednjoj dobi i penzionera. Sve govori da sam očito pokrenuo publiku od 7 do 77 godina.






Tekst o Mateju Meštroviću i nagradi za najbolji SoloPiano.com album 2020. godine pročitajte OVDJE.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.