Jelko Kacin: "Hrvatska bi se ubrzo mogla naći na slovenskoj crvenoj listi zbog porasta broja zaraženih koronavirusom!"

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin upozorio je da bi se Hrvatska ubrzo mogla naći na slovenskoj crvenoj listi zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u Sloveniji preko slovenskih turista koji su ljetovali u Hrvatskoj.

Jelko Kacin: "Hrvatska bi se ubrzo mogla naći na slovenskoj crvenoj listi zbog porasta broja zaraženih koronavirusom!" Pixabay
14. 8. 2020

Kacin je u srijedu u razgovoru za slovenske medije izjavio da bi hrvatskim brojkama o novozaraženima trebalo pribrojiti i one slučajeve koji su registrirani u Sloveniji i koji su uvezeni iz Hrvatske, ističući da bi brojke u Hrvatskoj u tom slučaju svakako bile veće.

Dodao je da Hrvatska testira manje od Slovenije i da turisti ne vjeruju hrvatskom zdravstvenom sustavu, zbog čega se više vole vratiti u svoje domovine ako se razbole tijekom odmora. 

Žalosti me činjenica da će Hrvatska tek nakon 20. kolovoza promijeniti Zakon o zaraznim bolestima, što znači da će se nove mjere zapravo početi provoditi tek kad se završi sezona godišnjih odmora“, napomenuo je glasnogovornik slovenske vlade.

Crvena lista u Sloveniji se uvodi za one zemlje u kojima se značajno pogoršala epidemiološka situacija, a za sve one koji u tu zemlju ulaze iz zemalja koje se nalaze na crvenoj listi obvezna je 14-dnevna karantena.

Slovenija je prošli tjedan skinula Hrvatsku sa “zelene” i stavila je na nižu “žutu” listu epidemiološki manje sigurnih država. Prema podacima slovenskih epidemiologa Hrvatska trenutačno ima oko 20 novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, što je dvostruko više od Slovenije. Prag za uvrštavanje na “crvenu”, odnosno najrizičniju skupinu država, iznosi 40 novih zaraza na 100.000 stanovnika.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.