Europski parlament danas glasa o hitnim mjerama za borbu protiv koronavirusa

Parlament se sastaje na plenarnoj sjednici u četvrtak i petak kako bi zastupnici raspravljali i glasali o najnovijim prijedlozima Komisije za rješavanje problema pandemije COVID-19 u EU-u.

Europski parlament danas glasa o hitnim mjerama za borbu protiv koronavirusa Pixabay
16. 4. 2020

Na sjednici 16. i 17. travnja zastupnici trebaju glasati o hitnoj potpori u vrijednosti od 3 milijarde eura za zdravstvene sektore u najpogođenijim zemljama EU-a te o nabavi medicinske opreme za države članice u kojima vlada nestašica. Paket uključuje i dodatna sredstva za Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti te pomoć Grčkoj u rješavanju povećanih migracijskih pritisaka.

Očekuje se i odobrenje posebnih mjera kako bi se i u vrijeme koronavirusa moglo nastaviti s pomaganjem najsiromašnijim i najranjivijim građanima EU-a.

Parlament glasa o iznimnim mjerama kako bi se omogućila veća fleksibilnost u uporabi kohezijskih i strukturnih fondova EU-a za ublažavanje posljedica koronavirusa, kao i o financijskoj pomoći za zaštitu najpogođenijih ribarskih zajednica i uzgajivača u akvakulturi.

Na dnevnom redu je i rasprava s Vijećem i Komisijom te glasovanje o rezoluciji o koordiniranom djelovanju EU-a u borbi protiv pandemije COVID-19 i njezinih posljedica.

Dok smanjuje fizičke sastanke u svojim prostorijama, Parlament obavlja svoje osnovne aktivnosti korištenjem izvanrednih postupaka glasovanja na daljinu kako bi se odobrile hitne mjere EU-a za borbu protiv pandemije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.