EU je “morbidno ovisna” o Kini i Indiji u opskrbi medicinskom robom

"Ova kriza je otkrila našu morbidnu ovisnost o Kini i Indiji u opskrbi lijekovima", upozorila je potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova.

EU je “morbidno ovisna” o Kini i Indiji u opskrbi medicinskom robom © European Union 2019
20. 4. 2020

Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova upozorila je na “morbidnu ovisnost” Europe o Kini i Indiji na području opskrbe lijekovima i medicinskom opremom tijekom pandemije koronavirusa.

“Ova kriza je otkrila našu morbidnu ovisnost o Kini i Indiji u opskrbi lijekovima”, rekla je Jourova tijekom rasprave na češkoj državnoj televiziji. “To nas čini ranjivima i moramo odgovoriti radikalnom promjenom”, dodala je češka povjerenica zadužena za vrijednosti i transparentnost u Europskoj komisiji. “Analizirat ćemo opskrbne lance i pokušati se osloniti na europske proizvode. Naučili smo veliku lekciju”, poručila je Jourova. 

Europska komisija do kraja mjeseca treba razraditi strateški plan u vezi tog pitanja i zatim ga predati Europskom parlamentu i čelnicima država članica EU, objasnila je Jourova.

Češka, kao i brojne druge države članice EU-a, ovisi o isporuci zaštitnih maski iz Kine. U toj se zemlji dosad 6.787 osoba zarazilo koronavirusom, a 188 ih je preminulo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.