Britanija se nada sporazumu o slobodnoj trgovini s EU-om

„Uvjeren sam da će sporazum biti postignut. Mislim da se zadnjih nekoliko tjedana dogodila dobrodošla promjena tona”, izjavio je britanski ministar za brexit Michael Gove.

Britanija se nada sporazumu o slobodnoj trgovini s EU-om Pixabay
10. 8. 2020

Britanski ministar za brexit Michael Gove izjavio je da je uvjeren da će britanska vlada sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom jer je Bruxelles tijekom zadnjih nekoliko tjedana promijenio ton, što je omogućilo napredak u pregovorima.

Uvjeren sam da će sporazum biti postignut. Mislim da se zadnjih nekoliko tjedana dogodila dobrodošla promjena tona”, izjavio je Gove u razgovoru s novinarima u Portadownu u Sjevernoj Irskoj.

Predznaci za sporazum su dobri. Sada naravno treba obaviti još neke teške razgovore. Mislim da će ishod biti uspješan”, dodao je britanski političar.

Goveova izjava bitno je pozitivnija nego prethodnih mjeseci. U svibnju je, primjerice, tražio od EU-a da otkloni blokadu pregovora.

Propast pregovora potresla bi globalnu trgovinu u trenutku kada se svijet bori s gospodarskim kolapsom zbog koronavirusa.

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je Europsku uniju 31. siječnja, ali glavni elementi članstva i dalje su na snazi tijekom prijelaznog razdoblja koje vrijedi do kraja godine, uključujući i članstvo u carinskoj uniji i na jedinstvenom tržištu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.