Volvo zatvara dugogodišnje poglavlje s dizelom te se okreće čistoj energiji

Volvo S60 zadnji je Volvo koji će ostati zabiljež u povijesti da je bio pogonjen i na dizel, a pamtiti će ga se i po tome što je upravo on označio definitivno ne plinskom ulju u švedskim autima

Volvo zatvara dugogodišnje poglavlje s dizelom te se okreće čistoj energiji Volvo
21. 8. 2020

Volvo je najavio da će u narednim godinama potpuno odustati od uporabe dizelskih motora u svojim automobilima. Zapravo, prema prvotnim planovima, svi dizelski motori trebali su se povući iz ponude prošle godine, ali dosad se to dogodilo samo s najnovijom generacijom modela S60. Ali plan će se polako tek ostvariti.

Prije nekoliko dana pojavile su se informacije da Volvo otkazuje prodaju dizelske verzije svog najmanjeg i posljednjeg crossovera, modela XC40, u Velikoj Britaniji. Očito je, međutim, da tamošnje tržište neće biti jedino na kojem se švedska marka odlučila na takav potez. Kako smo doznali od hrvatskog uvoznika, oni su se već odlučili na isti potez i u našoj zemlji.


Otopina u hibridima

Promjene su već uočljive u konfiguratoru, iz kojeg su uklonjeni samo klasični dijelovi. Naime, blago-hibridni dizeli i dalje su u ponudi, a osim njih, u ponudi ostaju i blagi hibridi s benzinskom bazom, klasični benzinski motori i priključni hibridi. Ponudi će se zatim u prvoj polovici godine pridružiti električna verzija.

Odluka o povlačenju klasičnih dizela iz ponude čisto je ekonomske prirode. Statistika prodaje za XC40 pokazuje da su hibridne i benzinske verzije činile čak 72 posto ukupne prodaje vozila u prošloj godini, dok dizeli samo 28 posto. Prodaja dizela nedavno se pogoršala i na ostalim modelima marke, što je dovelo do odluke da se do kraja godine prekine prodaja klasičnih dizela na svim njihovim modelima. Oni će tako biti dostupni samo u kombinaciji s benzinskim motorima ili kao blagi (benzinski i dizelski) hibridi i priključni hibridi.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.