VIDEO: Ovo je Astra koja vraća nadu da hatchbackovi, a i karavani nisu izumrli dinosaurusi

Suprotno Volkaswagenu koji je najavio kako će se odreći Golfa, u Opelu ostaju vjerni svojoj najsjajnijoj zvijezdi. Štoviše, vraća se i GSi bedž, ali malo izmijenjen.

Donosimo slike i sve o prvim modelima GSe – nove Opel Astre GSe i nove Opel Astre Sports Tourer GSe.

Zahvaljujući impresivnoj izlaznoj snazi od 165 kW/225 KS i maksimalnom okretnom momentu od 360 Nm potrošnja goriva prema WLTP-u je 1,2 – 1,1 l/100 km, a emisije CO2 26 – 25 g/km!!! Papir možda trpi svašta, ali WLTP baš i ne. Valja probat. Jedva čekamo.



VIDEO: Ovo je Astra koja vraća nadu da hatchbackovi, a i karavani nisu izumrli dinosaurusi Opel
28. 9. 2022

Napisao: Jure Šuica

Nekada su to bili zlatni dani sportskih hatchbackova u Europi i praktički nije bilo proizvođača koji nije bio prisutan u ovom segmentu. Ekologija i sve manji interes kupaca za ovu vrstu automobila desetkovali su segment. Barem neko vrijeme. No stvari se mijenjaju s elektrifikacijom i hibridizacijom, pa se Opel vraća u segment u kojem su nekoć bile pomiješane verzije GSi i OPC sa svojom Astrom, sada nazvanom GSe.

Opelova sportska budućnost je sad naravno električna: Astra GSe i Astra Sports Tourer GSe plug-in hibridi predvode nove podbrandove za dinamične modele
Nova je šasija: niska visina vožnje, posebno kalibrirano upravljanje, jedinstveni ovjes.  Prepoznatljiv je dizajn modela GSe: 18-inčni lagani aluminijski naplatci s poznate konceptne Mante GSe i ekskluzivna prednja GSe sjedala s AGR-ovim certifikatom. Za prste polizat.

GSe je oznaka koju je nedavno otkrio Opel (ne smije se miješati s oznakama GSE i GS/E), a označavat će sve njihove sportske automobile koji će biti opremljeni hibridnim ili električnim pogonskim sklopom.

Neće biti moćna kao, recimo, posljednja generacija Astre OPC, ali će i dalje nuditi 225 'konja', odnosno 165 kilovata sistemske snage. Jasno, radi se o potpuno istom setu koji Stellantis nudi u drugim modelima drugih marki koncerna, a sastoji se od 1,6-litrenog benzinskog motora i elektromotora, pa će u Opelu automobil na taj način omogućiti nisku potrošnju goriva. ruke (budući da će omogućiti i potpuno elektrificiranu vožnju), ali u isto vrijeme i dalje obilje sportskih užitaka. A ovi neće biti dostupni samo ljubiteljima hatchback vozila, već i karavana, jer će Astra GSe biti prva sportska Astra koja će biti dostupna u verziji Sports Tourer.

Novi pogonski sklop nije jedina novost koju donosi verzija GSe. Opel obećava da će to biti jedan od najbolje upravljivih automobila u segmentu, a tome će pridonijeti, među ostalim, 10 milimetara niži i čvršći ovjes, modificirani kočioni sustav s drugačije podešenim radom ESP-a te modificirani upravljački mehanizam u Koni, a opremljeni su FSD rješenjem.

Riječ je o rješenju koje već nudi Alfa Romeo, a posebnost sustava je dodatni ventil koji otvara put ulju za prelazak iz jednog dijela amortizera u drugi dio amortizera pri višim frekvencijama osciliranja. amortizer. Zbog toga će ovjes biti čvrst u dinamičnoj vožnji, ali istovremeno mekan u mirnoj vožnji.
 

No, ako smo prije bili navikli da se sportske Astre na prvi pogled razlikuju od klasičnih izdanja, to više nije slučaj s Astrom GSe. Promjene na karoseriji su prilično blage, pokrivaju samo novi poklopac motora, prednji branik, 18-inčne kotače i GSe oznaku. U kabini će najveću razliku činiti sportska sjedala koja su opremljena AGR certifikatom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.