Omražena Takata konačno objavljuje bankrot, problemi sa zračnim jastucima ostaju

Japanski proizvođač zračnih jastuka odgovoran je za smrt 16 osoba, još najmanje 150 ih je ozlijeđeno, a diljem svijeta brojni automobilski proizvođači objavili su desetke milijuna opoziva. Objava bankrota bila je očekivana, jer mu prijete kazne u visini nekoliko desetaka milijardi dolara

21. 6. 2017

Premda je otklanjanje pogreške u servisu svima bilo besplatno, deseci milijuna vlasnika automobila zahvaćenih opozivom s punim su pravom ljuti, obitelji smrtno stradalih i ozlijeđenih osoba već su odavno podigli tužbe… Takata je od uglednoga proizvođača zračnih jastuka, koje su koristili gotovo svi proizvođači automobila, preko noći postala najomraženija tvrtka u autoindustriji.

Razne institucije tek trebaju istražiti kako je moguće da se u proizvodnji zračnih jastuka dogodio takav propust te zašto u Takati kontrola kvalitete nije uvidjela problem. Isto tako postoje jasne indicije da su brojni automobilski proizvođači imali određena saznanja o propustima u kvaliteti zračnih jastuka, ali nisu reagirali.

Dakle, jedan od najvećih propusta u povijesti autoindustrije bankrotom Takate neće biti ni izbliza riješen. Tek će se u sljedećim godinama klupko rasplitati.

Kristian Sikavičev

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.