Razmak među vozilima ključan je za sigurnost

Treći najčešći uzrok sudara na našim prometnicama je premali razmak među vozilima, koji ne ostavlja dovoljno vremena i prostora za ispravnu reakciju

21. 3. 2017

Naravno, na prva dva mjesta najčešćih uzroka sudara tradicionalno se nalaze neprilagođena brzina uvjetima na cesti i utjecaj alkohola u krvi vozača. Represijom se malo toga postiže pa bi nadležne institucije trebale osjetno više pažnje posvetiti kvalitetnijoj edukaciji, pogotovo mladih vozača.

Pravilo o dvije sekunde o kojem je većina nas učila u auto školi vrijedi samo na suhoj cesti i u uvjetima dobre vidljivosti. U svim drugim slučajevima potrebno je dodatno povećati razmak, kako bi se povećala razina sigurnosti.

To posebno vrijedi u zimskih uvjetima vožnje, kad je kolnik klizav, magle česte, a niske temperature dodatno smanjuju prianjanje guma. Razmak je potrebno povećati na svim mjestima na kojima može doći do nagle promjene uvjeta vožnje, primjerice, kod ulaska u raskrižje ili u tunel.

Naravno, povećanjem brzine vozač mora povećati i razmak u usporedbi s vozilom ispred sebe, tako da je na autocesti najbolje primjenjivati pravilo od četiri sekunde. Izaberite fiksnu točku kraj ceste te od trenutka kad vozilo ispred vas prođe pored te točke u sebi brojite četiri sekunde. Ako ste dosegli tu točku za više od četiri sekunde, razmak je dovoljan.

Kristian Sikavičev

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.