VIDEO + 55 sjajnih fotki novog Citroën C5 Aircross, najudobnijeg i najkomfornijeg SUV-a ikada, koji je veći od Škode Karoq i Peugeota 3008 i sasvim blizu Peugeotu 5008

VOZILI SMO Redizajnirani C5 Aircross 2. generacije koja donosi ono po čemu je Citroën oduvijek bio najpoznatiji - udobnost, komforn, provjerene agregate, a sad i plug in i nevjerojatno kvalitetnu i preciznu izradu. Shvatili su, na detaljima se ili pada ili prolazi.

Nudi nešto što je drugačije i inovativno. Veći je od Škode Karoq i Peugeota 3008, a po veličini vrlo blizu ogromnom Peugeotu 5008

Što je novo? Potpuno drukčiji prednji dio, a podijeljena prednja svjetla spojena su dugim istančanim i skladnim kromiranim i svjetlosnim linijama. Pravi je izbor, s obzirom na novo doba i progon dizelaša, te još uvijek iznimno skupu elektrifikaciju benzinac, i to trocilindarski. Neobično, ali pragmatično! I dizelski baš kao i benzinski agregat imaju po 131 konjsku snagu, a plug in 222 KS.

Najjeftiniji benzinski Feel model PureTech 130 S&S BVM6 stoji 30.889 eura, onaj s jednakom opremom ali s dizelskim motorom od jednako 131 konja stoji 10 posto više, a najskuplji Shine Pack dizelski model BlueHDi 130 S&S EAT8  košta 41.096 eura.

Plug in u najosnovnijom Feel verziji stoji 45.312 eura, a u najboljoj Shine Pack verziji 48.847,50 €.

VIDEO + 55 sjajnih fotki novog Citroën C5 Aircross, najudobnijeg i najkomfornijeg SUV-a ikada, koji je veći od Škode Karoq i Peugeota 3008 i sasvim blizu Peugeotu 5008 Mario Poje
1. 9. 2022

Dvobojna farba, vanjski ukrasi od anodizirane bronce, panoramski stakleni krov, podloga za bežično punjenje i stražnja vrata prtljažnika s električnim otvaranjem bez ruku. Tu su i prilagođeni 19-inčni 'Art' aluminijski kotači, kožne presvlake i više sigurnosnih tehnologija u obliku aktivne pomoći pri skretanju u traku i pomoći pri vožnji na autocesti. Sve to ima najluksuznije verzija posve novog C5 Aircross 2. generacije, no u redovitoj i standardnoj prodaji stižu oni ipak nešto "prizemniji" i naravno s nešto manje opreme.

Najjeftiniji Feel model PureTech kojeg pokreće 1.2 litarski motor s tri cilindra stoji 30.889 eura, najjeftiniji dizelaš od 1.6 turbo litre razvija jednako konja i istom opremom košta 33.988,32 €! Plug in u najosnovnijom Feel verziji stoji 45.312 eura, a u najboljoj Shine Pack verziji 48.847,50 €.

Citroën je novom C5 Aircrossu dao potpuno novo lice. Zamijenili su neke "pretjerane" obline starog automobila za "snažnije" linije, što daje SUV-u impozantniji izgled. Tvrtka kaže da su promjene inspirirane nadolazećim C5 X.

Razdvojena prednja svjetla starog modela zamijenjena su skupom integriranih svjetlosnih LED jedinica koje su postavljene izraženo na prednjoj strani automobila. Prostor koji su ostavile stare svjetiljke sada zauzima par velikih okomitih usisnika, a tu je i nova zaštitna ploča na dnu odbojnika.

Promjene na stražnjem dijelu automobila ograničene su na restilizirana stražnja svjetla, s novim kockastim izgledom i tamnijim staklima. Prepoznatljive plastične obloge SUV-a na donjim vratima također ostaju, ali su sada dostupne u novoj paleti boja

Velike su promjene i u unutrašnjosti. Osvježeni C5 Aircross dobio je posve novu nadzornu ploču, zajedno s 10-inčnim infotainment sustavom namijenjenim novom C5 X. Zaslon je postavljen više nego što je bio na starom modelu.

Središnja konzola također je revidirana, s novim, manjim mjenjačem i gumbom za odabir načina vožnje. Prostor za pohranu uključuje dva USB priključka i podlogu za bežično punjenje pametnih telefona – a prostor koji je zauzimao stari zaslon osjetljiv na dodir popunjen je parom novih vodoravnih ventilacijskih otvora.

Bio je i ostao najudobniji SUV

Nakon odlaska modela C6 i C8 Citroën C5 Aircross je odmah po dolasku postao standardan nositelj marke. Postao je prepoznatljivo lice nove ere francuske kompanije i tim je prije njegova druga generacija dočekana s velikim očekivanjima. S puno razloga za zadovoljstvo, jer osim tradicionalne udobnosti, ovjesa, komfora, provjerenih benzinskih, dizelskih, ali i plug in pogona ovaj put nudi još upečatljiviji dizajn i ono jako važno, nema tu više fušeraja pri izradi. Pazilo se na svaki detalj i ovo je odista veliki iskorak za Citroën.

Citroën C5 Aircross ima atribute da bude hit, a Citroën svakako zaslužuje pohvale, jer kupcima SUV vozila nudi nešto što je drugačije i inovativno, pogotovo na tako konkurentnom i pretrpanom dijelu tržišta.

Po običaju, kod Citroëna oduševljeni smo udobnošću i kvalitetom interijera. A dizajn tek? izgleda kao dašak svježeg zraka. Ipak, sviđa nam se individualni stil i količina opreme koja je uključena kao standard.

Citroënov sustav ovjesa Advanced Comfort standard je C5 Aircrossa. Koristi progresivne hidraulične jastuke tvrtke. U osnovi sekundarni set prigušivača umjesto tradicionalnih čvrstih zaustavljača neravnina za izravnavanje nesavršenosti na cesti.

Sveukupno, kao vodeći u Citroënovoj ponudi, nema baš ono što je potrebno da bi pobijedio najbolje, kao što to čini u manjem segmentu C3 Aircross, koji je neprikosnoveni No.1 u klasi.

Aircross je Citroënov SUV, a prvi put je predstavljen na konceptu C-Aircross prikazanom na sajmu automobila u Šangaju 2015. Iako smo već upoznati s manjim C3 Aircrossom, taj originalni konceptni automobil zapravo je bio C5 Aircross .

Prepoznatljiv izgled C5 Aircrossa pravi je atribut, jer se automobil mora natjecati u posebno žestoko osporavanom tržišnom segmentu SUV-ova srednje veličine.

Njegovi rivali su Nissan Qashqai, Škoda Karoq i SEAT Ateca, ali i veći modeli s 5 sjedala kao što su Nissan X-Trail, Toyota RAV4 i Ford Kuga. Zatim tu su Peugeot 3008 i 5008 koji su ovdje važni, budući da su sestrinski automobili C5 Aircrossa - izgrađeni na istoj platformi i dijele elemente poput motora, mjenjača i neke od tehnologija ispod kože. C5 je veličinom bliži modelu 5008, ali, kao i model 3008, ne nudi 7 sjedala.
 

Do sada ih se u pet godina u Citroënovim salonima nanizalo preko 325.000, a u budućnosti se Francuzi nadaju da će ih biti puno više. O tome bi se trebale pobrinuti brojne nadogradnje, čak i tamo gdje kupci najviše očekuju od Citroëna, naravno, na području udobnosti. Naime, C5 je dobio temeljitu obnovu interijera, uključujući i armaturnu ploču, gdje je svoje mjesto pored još većeg ekrana od 12,1 inča dobio i veći središnji ekran infotainment sustava promjera 10 inča. Promijenjena je i grafika zaslona instrument ploče, a pažljivo oko primijetit će da je uhodana ručica automatskog mjenjača otišla zbogom. Umjesto toga, redizajnirani Aircross ima samo manju polugu, koja se također nalazi u novom C4.

Prtljažnik ostaje na 580–720 litara za benzinske i dizel verzije, a model PHEV nudi od 460 do 600 litara. Poput starog modela, stražnja klupa može se pomicati naprijed i natrag, kako bi ponudila više prostora za noge straga ili povećanog prtljažnika.

Unutrašnjost po mjeri više klase

C5 Aircross slijedi dizajnerske teme koje je uspostavio manji C3 Aircross, s tankim LED dnevnim svjetlima koja se spajaju s poznatom Citroënovom maskom hladnjaka, s velikim dvostrukim ševronima. Prednja svjetla nalaze se ispod, dok zdepasta pregača ispod ima izbor bijelih, crvenih ili srebrno obrubljenih eloksiranih dijelova – sve osvježavajuće individualno u ovom tržišnom području.

Airbumps ponovno se pojavljuju duž bočnih strana – ponovno s dijelovima u boji koji odgovaraju prednjem dijelu – a obloga pomaže u izbjegavanju izgleda pločastih strana nekih SUV-ova srednje veličine. Duboki prozori obećavaju dobru vidljivost, dok je stražnji dio malo konvencionalniji, ali još uvijek ima pametna 3D LED stražnja svjetla.

Satelitska navigacija, stereo i infotainment

12,3-inčni digitalni zaslon s instrumentima zamjenjuje konvencionalne analogne brojčanike i omogućuje prikaz dodatnih informacija u izravnom vidokrugu vozača, kao što su navigacijske karte.

Svi modeli uključuju 10 inčni središnji infotainment zaslon, osjetljiv na dodir s najnovijim povezivanjem pametnog telefona, uključujući MirrorLink, koji vam omogućuje korištenje navigacije vašeg telefona kroz zaslon. DAB i Bluetooth su standardni, a sustav također ima kompatibilnost s Apple CarPlay i Android Auto. Stereo sa šest zvučnika jedina je opcija, što se čini kao propuštena prilika s obzirom na unutrašnjost nalik salonu.

Zaslon također uključuje kontrole za osnovne funkcije poput klima uređaja, iako mi uvijek preferiramo da se njima upravlja fizičkim gumbima ili kotačićima, jer manje ometaju korištenje tijekom vožnje. Grafika zaslona je prilično ugodna za gledanje.

Naravno, jedna od glavnih komponenti koje doprinose udobnosti u vozilu su sjedala. Citroën je toga itekako svjestan, zbog čega je C5 Aircross dobio novu generaciju sjedala Advanced Comfort – kakva već ima C4 – s dodatnih 15 milimetara presvlake od tvrde pjene, što bi vozaču i putnicima trebalo pružiti dovoljnu udobnost. razinu udobnosti čak i na dugim putovanjima. Sjedala u stražnjem redu i dalje su odvojena, ali sva sjedala također mogu biti presvučena kožom ili alcantarom. Za ultimativnu udobnost pobrinut će se progresivni hidraulički ovjes.

Jednako je zanimljiv interijer. Tema Airbump se prenosi na panele vrata. Međutim, neke od plastike korištene ovdje djeluju pomalo jeftino – kao i završna obrada oko kromirane ručke na vratima i prekidača prozora. Unutra je čudna mješavina, s nekim jako lijepim elementima skupog izgleda.
 

Kako bi stvari bile jednostavne, Citroën je odlučio ponuditi samo tri razine opreme za C5 Aircross: početnu razinu Feel, srednju razinu Flair i vrhunsku Flair Plus. Feel modeli dolaze s izborom između 1.2 PureTech 130 benzinca ili 1.6 BlueHDi 130 dizelaša. Standardan je ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, dok je dizelski model dostupan i s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa.

Naravno, C5 Aircross doživio je i vanjsko osvježenje. Dobio je potpuno novi prednji dio, a podijeljena prednja svjetla spojena su u par jednostrukih – sa svake strane po jedno – a pritom su usisnici zraka još veći. S druge strane, redizajn stražnjeg dijela bio je mnogo suptilniji, jer je uključivao samo novu grafiku za stražnja svjetla, koja su također smještena u nešto drugačije kućište. Prilikom kupnje vlasnici će moći birati između novih naplataka promjera do 18 cola
 

U pogonskom smislu C5 Aircross ne donosi ništa novo. I prije obnove dobio je uvođenje plug-in hibridnog pogona. Dobio je dakle neke nove sustave pomoći, ukupno ih je dostupno 19, koji također zadovoljavaju standarde druge generacije autonomne vožnje.

Dvije su opcije konvencionalnog pogona. Benzinsko izdanje koristi poznati "Stellantisov" 1,2-litreni trocilindrični PureTech motor s turbopunjačem, koji proizvodi 131 KS. Tu je još i turbo dizel - 1,6-litreni BlueHDI s istom snagom kao i benzinac. Standardni mjenjač je ručni sa šest stupnjeva prijenosa, ali oba su motora dostupna s PSA automatskim EAT8.

Vodeći model je plug-in hibridni model koji kombinira 1,6-litreni

Četverocilindrični benzinski motor i električni motor od 80 kW za kombiniranih 222 KS i 360 Nm okretnog momenta, za plug in izvedbu koja je top. Kapacitet baterije je 13,2 kWh, ali značajno je da je maksimalni domet samo na električnu energiju 60 km - respektabilno i dovoljno da automobil bude "nagrađen i državnim poticajima od 40.000 kuna. Ova je verzija je isključivo s automatskim mjenjačem.

C5 Aircross je opremljen naprednim udobnim sjedalima; oni su čudna mješavina dosta potpore ispod bedara, ali malo da vas bočno drže na mjestu kada automobil skrene. Kroz oštrije zavoje oni pogoršavaju problem mekšeg ovjesa zbog kojeg se njišete. Sam položaj za vožnju je dobar, s pristojnom vidljivošću i velikim vanjskim retrovizorima koji olakšavaju manevriranje.


Motori, ubrzanje 0-100 km/h i najveća brzina

Isprobali smo, izuzevši odličnog plug in hibrida i turbo dizelski motor 1.6 BlueHDi u kombinaciji s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Motor je živahan i pri tome iznimno štedljiv. Razina buke mala, jer je izolacija savršena. Toyota RAV bi se mogla ugledati. Automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa je OK, ali lako zbunjuje kad pritisnete gas nadajući se nižem stupnju prijenosa i brzoj reakciji.

Novo u ponudi je C5 Aircross Hybrid. Koristi trocilindarski 1.2 litarski motor PureTech 180,  dopunjen s elektromotorom i osmostupanjskim automatskim mjenjačem. Raspolaže s ukupnih 222 konja.

Iako Citroën tvrdi da je udaljenost od tla od 230 mm za C5 Aircross, pogon na sva četiri kotača nije ni na popisu opcija. Međutim, svi modeli uključuju isti sustav Grip Control koji nudi Peugeot 3008 i 5008, što je zapravo sustav kontrole proklizavanja koji se može prilagoditi različitim terenima.

I trocilindarski 1.2 agregati, benzinci

I 1.2 trocilindrični PureTech benzinac i 1.6 BlueHDi razvijaju 131 KS. Međutim, potonji ima zamjetno veći okretni moment i odličan je izbor u raznim drugim modelima Stellantis grupe, Peugeota, Citroëna, Opela..., posebno u kombinaciji sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem - koji može ubrzati od 0 do 100 km/h za malo više od 10 sekundi.

Novi C5 Aircross Hybrid koristi motor PureTech 180, ali s elektromotorom smještenim između agregata i osmostupanjskog automatskog mjenjača. Kao rezultat kombinacije benzinske jedinice s električnim motorom od 80 kW, plug-in model proizvodi ukupnu kombiniranu snagu od 222 KS.

Šampion u potrošnji goriva u ponudi Citroën C5 Aircrossa je 1.6 BlueHDi 130 dizel, koji daje maksimalnih 56,3 mpg kada je uparen s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa malo je niži od ove brojke na 55,1 mpg, s emisijom CO2 od 137 g/km za oba.

Ako se odlučite za benzinca, motor PureTech 130 daje deklariranih 45,2 mpg i emitira 154 g/km CO2, u kombinaciji s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa - nije baš u rangu s dizelima, ali ipak nudi pristojnu mješavinu ekonomičnosti i performanse.

Onima koji traže najbolju ekonomičnost najbolje će poslužiti novi C5 Aircross Hybrid.

Zašto je dobar izbor C5 Aircross 

C5 Aircross nije izravna zamjena za bilo koji model koji je prošao prije. Međutim, tvrtka je bila hrabra sa svojom odlukom da se usredotoči na ponudu udobnog prostora za petero, te odlučila prepustiti vuču velikih tereta ljudima kao što su Peugeot 5008 i Škoda Kodiaq.


Veličina

C5 Aircross je lijep, dug 4500 mm, širok 1859 mm i visok 1670 mm, s međuosovinskim razmakom od 2730 mm, što ga u svim dimenzijama čini malo većim od Škode Karoq i Peugeot 3008, a po veličini vrlo blizu Peugeotu 5008 – ne iznenađuje, s obzirom na zajedničku platformu. Međutim, dok je potonji model sa sedam sjedala, Aircross ima samo pet sjedala.

Iako unutrašnjost nije senzacionalno velika poput onih u Hyundai Santa Feu ili Hondi CR-V, još uvijek je vrlo prostrana, sa širokim džepovima na vratima, malim pretincem za rukavice i središnjom konzolom koja se može opciono uključiti za bežično punjenje pametnog telefona.

Pravi je izbor s obzirom na novo doba i progon dizelaša te još uvijek iznimno skupu elektrifikaciju, ipak benzinac i to trocilindarski. Neobično, ali pragmatično! U Peugeotu 3008, tih je i profinjen, i, unatoč svojoj maloj veličini, još uvijek dovoljno snažan da parira Škodi Kodiaq u našim testovima u mjenjaču.

Najjeftiniji benzinski Feel model PureTech 130 S&S BVM6 stoji 30.889 eura, a najskuplji Shine Pack dizelski model BlueHDi 130 S&S EAT8  košta 41.096 eura.
Plug in u najosnovnijom Feel verziji stoji 45.312 eura, a u najboljoj Shine Pack verziji 48.847,50 €.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

Duljina: 4500 mm

Širina: 1840 mm

Visina: 1670 (s krovnim nosačima)

Međuosovinski razmak: 2730 mm

Visina podvozja: 230 mm

Promjer kotača: 720 mm

Obujam prtljažnika (termički motor): 580 l do 720 l, do 1630 l s preklopljenim sjedalima

Prtljažni prostor (plug-in hibridni motor): od 460 l do 600 l


 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.