Novi Ford Focus – najuzbudljiviji Ford ikad

Otkako je 1998. godine napravljen preokret s prvom generacijom Focusa, Ford je prodao gotovo sedam milijuna Focus automobila u Europi i više od 16 milijuna širom svijeta, dok se najbolje umijeće i kvaliteta isporučuju nakon ulaganja od 600 milijuna eura u Fordov Saarlouis pogon za montažu u Njemačkoj

6. 8. 2018

Novi Focus uvodi filozofiju dizajna „po mjeri čovjeka“ koja spaja emocionalni stil eksterijera s klasičnom aerodinamikom, i nudi prostraniji interijer u kombinaciji s kvalitetnim materijalima. Focus je sazrio proporcionalno, kako bi odražavao višu kvalitetu, sportske siluete, a istovremeno povećao udobnost i prostornost. Visoko skulpturalni, sportski eksterijer donosi klasičnu aerodinamičnu učinkovitost kroz gladak, donji profil.

Najsofisticiraniji asortiman Fordovih tehnologija za pomoć vozaču, koji je ikada ponuđen Fordovim korisnicima, besprijekorno je integriran kako bi se omogućilo intuitivno i profinjeno iskustvo vožnje smanjujući stres vozača.

Napredne tehnologije uključuju:
• Prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control – ACC) sada poboljšan sa Stop & Go tehnologijom, Sustavom prepoznavanja znakova ograničenja brzine i Sustavom pomoći zadržavanja u traci za lakše savladavanje vožnje u gradskom prometu.
• Fordov sustav prilagodljivih prednjih svjetala s kamerom za osvjetljavanje kuta, prati zavoje na cesti dok prednja svjetla, s mogućnošću prethodnog prilagođavanja uzorka osvjetljenja, po prvi puta u industriji, prate prometne znakove.
• Sustav aktivne pomoći pri parkiranju sada koristi stupnjeve prijenosa, ubrzanje i kočenje te omogućuje potpuno automatizirane manevre parkiranja i isparkiravanja samo jednim pritiskom na tipku.
• Fordov prvi Head-up display (HUD) pomaže vozačima da usredotoče svoju pozornost na cestu.
• Pomoć u zaobilaznom upravljanju (Evasive Steering Assist) – sustav namijenjen za rad u gradu i na autocestama, koristi radar i kameru za otkrivanje sporijih i zaustavljenih vozila, pruža podršku upravljaču kako bi vozaču omogućio manevriranje i zaobilaženje zaustavljenog vozila ukoliko procijeni da postoji mogućnost sudara .
• Dodatno poboljšana Fordova tehnologija Pomoći prije sudara s prepoznavanjem pješaka i biciklista može prepoznati ljude u blizini vozila ili blizu ceste te bilo koga tko može prijeći put vozilu. Sustav automatski primjenjuje kočnice ako otkrije mogući sudar, a vozač ne reagira na upozorenja. Sada također može otkriti bicikliste i funkcionira u mraku.
• Informacijski sustav mrtvog kuta s Upozorenjem na nadolazeći promet, upozorava vozače koji unatrag izlaze s parkirnog mjesta na vozila koji bi se mogla pojaviti iza njih, i po prvi puta može zakočiti ako vozač pravodobno ne odgovori na upozorenja, a sve kako bi izbjegli sudar ili ublažili posljedice sudara.
• Stražnja širokokutna kamera pruža pogled od približno 180 stupnjeva radi bolje vidljivosti pri vožnji unatrag te pri izlasku sa parkirnog mjesta ili prilaznih puteva.
• Ford MyKey, omogućuje vlasnicima da programiraju ključ za mlađe vozače tako da mogu spriječiti dolazne telefonske pozive, ograničiti najveću brzinu, spriječiti deaktivaciju pomoći vozača i sigurnosnih značajki, smanjiti maksimalni volumen audio sustava i potpuno isključiti audio sustav ako putnici ne koriste sigurnosne pojaseve.

Ford Focus već je 20 godina vodeći u klasi kada je u pitanju dinamika vožnje, koja je sada dodatno pojačana primjenom Focus-application of Continuously Controlled Damping (CCD) tehnologije za nezavisne sustave prednjeg i stražnjeg pogona, uz nove selektivne modove vožnje i izolirani stražnji ovjes za veću uglađenost vožnje.

Iskustvo putnika poboljšano je značajkama za udobnost, uključujući ugrađeni modem FordPass Connect za povezivost u pokretu i novu bežičnu podlogu za punjenje smartphone uređaja.

Ako dođe do nesreće, nova tehnologija kočenja nakon sudara pomaže smanjiti utjecaj potencijalnog sekundarnog sudara automatskom primjenom umjerenog pritiska kočenja kada se otkrije početni sudar. Uz novu tehnologiju usporavanje vozila može potencijalno smanjiti ozljede putnika i dodatnu štetu na vozilu.

Uz opciju novog 1,5-litrenog EcoBoost benzinskog motora dolazi optimizirana verzija Fordovog višestruko nagrađivanog 1,0-litrenog EcoBoost motora. Novi 1.5-litreni EcoBlue i 2,0-litreni EcoBlue dizelski motori omogućuju ultimativnu učinkovitost u smanjenju potrošnje goriva, a novi inteligentni 8 stupanjski automatski prijenos prilagođava obrasce mijenjanja brzina prema stilu vožnje i kontrolira se pomoću elegantnog i ergonomskog mjenjača.

Predstavljen u hatchback verziji s pet vrata, karavan verziji i, na odabranim tržištima, u verziji s četiri vrata, najopsežnija Focus linija nudi se s ekskluzivnim osobinama koje nadopunjuju najširi spektar težnji kupaca automobila srednje klase, uključujući moderan Focus Trend i Titanium, sportski Focus ST-Line, luksuzni Focus Vignale i prvi crossover Focus Active.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.