Francuzi i Kinezi glavni na Međunarodnom sajamu automobila u Parizu

OTKRIVAMO 30 NOVITETA! što sve možete uživo vidjeti na oktansko - električnom glamuru u Gradu svjetla.

Nakon nekoliko godina covid pauze, otvara se Salon automobila u Parizu. Ove godine slavi 124 godine postojanja, a i dalje je jedan od najvećih i najznačajnijih salona u svijetu automobilizma.

Godišnje ga posjeti više od milijun posjetitelja, gotovo deset tisuća novinara iz stotinu zemalja. Zato tvornice automobila pažljivo pripremaju inovacije. Iako je broj izlagača smanjen biti će zanimljivo.

Alpine 110R Alpine
18. 10. 2022

Za salone automobila, koji su doduše na zalasku nekadašnje slave, volimo reći da su vrata budućnosti kako za tehnologiju tako i za stil dizajna automobila. Nakon nekoliko godina pauze, ove će godine tvornice automobila u Parizu pokazati zanimljive kreacije na području elektrifikacije, hibridizacije i alternativnih pogona, kao i čitav niz inovacija na području sigurnosnih sustava. Upravo zbog nezainteresiranosti velikih brandova, organizatori su u okvir sajma uključili i dobavljače komponenti i rezervnih dijelova, kako bi posebice predstavnici industrije mogli dobiti što više informacija iz najrazličitijih izvora na jednom mjestu. mjesto Smanjuje se broj tradicionalnih marki (čak i izložba traje samo šest dana); pa će biti manje velikih inovacija, zbog čega kineski brendovi sada kucaju na velika vrata automobilske industrije na Zapadu. Na sajmu će se predstaviti Renault, Dacia, DS i Peugeot te marka Jeep. Vrlo ambiciozni kineski BYD i Great Wallvietnamski VinFast predstavljat će industriju koja samo želi odrezati što veći komad zapadnoeuropskog tržišnog kolača. Električni "startup" Fisker pokazat će crossover Ocean, Mercedes-Benz će također biti prisutan u Parizu s novim modelom, ali ne kao službeni izlagač. U nastavku su naravno neki poznati modeli i brendovi, za koje smatramo da su najzanimljiviji.

Renault

Kod ovog brenda najviše pažnje će biti usmjereno na Renault 4ever, Studija nove Četvorke kao potpuno električnog crossovera, koja bi u serijsku proizvodnju trebala krenuti 2025. godine. Renault 4 bit će postavljena uz bok Renaultu 5, a Četvorka će biti mali električni model s odrezanim stražnjim dijelom i kao i "petak", temeljit će se na zajedničkoj električnoj platformi CMF-BEV. Renault će također pokazati više trkaći orijentiran koncept "petice" i po prvi put široj javnosti nasljednika Kadjara, novi model Austral.
 

Renault Mobilize Duo in Bento

Slatki mališan u dva oblika bit će nasljednik ekstravagantnog Twizyja, ali veći i snažniji. Mališan od 2,43 metra, u kojem još uvijek dva putnika sjede jedan iza drugoga, prvenstveno će biti namijenjen zajedničkom vlasništvu. Trebao bi biti sposoban do 140 km, a postojat će dvije verzije s najvećom brzinom od 45 i 80 km/h.

Alpine

Još jedna sportski orijentirana marka Renault s vremenom će ponuditi električni crossover i manji "trkaći" model s odrezanim stražnjim dijelom. Oba će služiti kao zamjena za trenutni sportski kupe A110 do 2025. godine. U Parizu će posjetitelji moći vidjeti novi, 34 kg lakši A110 R i konceptno vozilo Alpenglowe. A110 R ima 300 konjskih snaga i ubrzava do 100 kilometara na sat za 3,9 sekundi. Koncept sportskog jednosjeda u obliku prototipa izdržljivih trkaćih automobila prvenstveno je njihovo viđenje hibridno-vodikovog pogona budućnosti u sportskim modelima. Dizajn naravno nije slučajnost, budući da će Alpine također biti dio endurance serije s prototipom u klasi LMDh.
 

Peugeot

Marka, koja je svojevrsni prestižniji predstavnik koncerna Stellantis, predstavit će svoj novi model 408 koji odiše dinamikom. Na tržištu će se ovaj oštrije dizajnirani automobil susresti s konkurencijom poput Renaulta Arkane, VW Taiga i Citroëna C4 X. Stoga će biti još aerodinamičnije dizajniran te će se od konkurencije razlikovati po mnogim drugim detaljima. U Peugeotu se nadaju da će takve automobile odabrati kupci koji su umorni od sveprisutnih crossovera. Uz to će naravno biti i obnovljeni električni model e-208 sa snažnijim i štedljivijim pogonom.

Dacia

Dacia, Renaultova priča o uspjehu, pokazat će izmijenjeni cjelokupni imidž s novim logotipom i više terenskim modelom Manifesto. Ovo je potpuno električni SUV i svojevrsni je laboratorij na četiri kotača, budući da će se koristiti za testiranje sustava za buduće proizvodne modele.

Jeep

Jeep će pokazati Avenger, najmanji u svojoj ponudi, s potpuno električnim pogonom, ali bit će dostupan i s motorima s unutarnjim izgaranjem. Bit će izgrađen na Stellantisovoj eCMP platformi i proizvodit će se u Poljskoj. U 2025. godini u Europi će biti predstavljena još dva električna modela.

DS

Prestižniji Stellantisov brend obnovio je ponudu crossovera, prvenstveno DS7 i DS3, te ukinuo oznaku "crossback". DS7 bio je njihov prvi interni model od 2016., kada su se odvojili od Citroëna. Pokretat će ga hibridni sklop od 360 konjskih snaga, a ova će verzija dobiti i jače kočnice. Ujedno su predstavili i koncept DS E-Tense Performance.

VinFast

Jedini vijetnamski proizvođač automobila planira veliki prodor na europsko tržište. Za to će namijeniti nekoliko potpuno električnih modela koji bi kupcima trebali biti dostupni prije kraja ove godine. U početku će ponuditi dva crossovera, srednji VF8 i veći VF9, čije se prikazivanje također očekuje u Parizu.
 

Mercedes-Benz

Mercedes na ovom sajmu neće imati svoj izložbeni prostor, ali će novi crossover EQE biti prikazan u Rodin muzeju u Parizu. Bit će dizajniran na platformi EVA2 na kojoj su dizajnirani i najveći električni predstavnici, limuzina EQS te crossover i limuzina EQE. Crossover EQE s pet sjedala – poput crossovera EQS – proizvodit će se u SAD-u i od tamo će se uvoziti u Europu.

Great Wall Motors

Još jedan veliki kineski proizvođač koji se usredotočio na manja električna vozila. Među njima je i model Funky Cat, koji proizvodi njihov podbrand Ora. Automobil dizajnerskih obilježja u retro stilu namijenjen je mlađim korisnicima, posebno za vožnju po gradu. S jednim punjenjem trebao bi prijeći oko 320 kilometara, a u Njemačkoj bi se trebao prodavati krajem ove godine. Funky Cat bit će izložen u Parizu, gdje će tvornica prva predstaviti svoje planove za budućnost s brendom Ora.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.