KIA Niro e je brat blizanac električne Hyundai Kone, a odmah stiže kao hybrid i plug in

 ‘Imagine by Kia’,  potpuno električni koncept by KIA imao je svjetsku premijeru, a njemu se na pozornici pridružio potpuno električni e-Soul, koji se u Ženevi prvi put predstavio Europi. Osim toga, Kia je predstavila i unaprijeđenog crossovera Niro u hibridnoj i plug-in hibridnoj izvedbi.

KIA Niro e je brat blizanac električne  Hyundai Kone, a odmah stiže kao hybrid i plug in kia
7. 3. 2019

Svaka Kia izložena u Ženevi govori o njenoj obimnoj ponudi naprednih pogona koja obuhvaća blagi hibrid, hibrid, plug-in hibrid i potpuno električno vozilo.

Europska premijera Kia e-Soula s potpuno električnim pogonom dugog dometa
Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: „Elektrifikacija je ključni element Kijine europske i globalne strategije, jer već sada svaka osma Kia prodana u Europi ima  električni pogon. Dok brojni proizvođači automobila još uvijek govore o svojim planovima i elektrifikaciji u budućnosti, kod Kije napredni pogoni već nekoliko godina predstavljaju popriličan udio prodaje u Europi. S e-Soulom i unaprijeđenim izvedbama modela Niro kao i s dolazećim električnim pogonima, naš će se rast prodaje električnih vozila samo povećavati.”

Kia predstavlja novi UVO CONNECT, telematsku tehnologiju namijenjenu Europi
Kia u Ženevi predstavlja i novu telematsku tehnologiju UVO CONNECT koja će biti raspoloživa kod e-Soula i unaprijeđenog hibridnog i plug-in hibridnog Nira. Tehnologiju ‘povezanog vozila’ u skoroj će budućnosti dobiti i ostala nova vozila Kia.

Svjetska premijera potpuno električnog koncepta ‘Imagine by Kia’
Koncept ‘Imagine by Kia’, koji se premijerno predstavlja u Ženevi, dizajnirali su u Kijinom europskom dizajnerskom centru u Frankfurtu.

Gregory Guillaume, potpredsjednik dizajna u Kia Motors Europe, rekao je o konceptu: „Kod dizajna električnog automobila ne želimo samo odgovarati na brige kupaca po pitanju dometa, performansi, mreže punionica i vozne dinamike. Želimo da vam se od oduševljenja naježi koža kada ga vidite i kada ga vozite” objašnjava Guillaume. „Zato je naš koncept potpuno električnog vozila dizajniran tako da ubrzava puls, ali ujedno i označava naš cjelovit  i emocionalan pristup elektrifikaciji.”

Ovaj koncept, koji je vizualno utjelovljenje Kijine predanosti uzbudljivom svijetu elektrifikacije, prvo je Kijino potpuno električno 4-vratno vozilo. Koncept, koji svojim dizajnom teško možemo svrstati u neki od razreda automobila, skladno kombinira elemente mišićavog sportskog terenca, elegantne i sportske obiteljske limuzine te svestranog i prostranog crossovera. Koncept ‘Imagine by Kia’ predstavlja Kijin progresivniji dizajnerski jezik u budućnosti, s inteligentnim doradama postojećih motiva i karoserije koju karakteriziraju kombinacija napetih linija karoserije, oštre dizajnerske linije i učinkovitija aerodinamika.

Kijin europski dizajnerski odjel obilato koristi arhitektonsku konstrukciju šasije namijenjene električnom motoru kako bi maksimalno iskoristio prostor u kabini i tako kreirao prozračnu i prostranu kabinu. Kao duhovit odgovor na trenutnu opsjednutost automobilske industrije sve većim zaslonima visoke rezolucije, koncept donosi čak 21 zaslon s vrlo velikom rezolucijom. Postavljeni su sinkronizirano na vrhu armaturne ploče i izgledaju uobičajeno i usklađeno.

Iako koncept ‘Imagine by Kia’ trenutno još nije namijenjen serijskoj proizvodnji, najavljuje dizajnerske elemente vanjštine i unutrašnjosti koji se može vrlo lako prilagoditi budućoj serijskoj proizvodnji ovog brenda.

e-Soul na europskoj premijeri – raspoloživ s dvije izvedbe baterija
U trećoj generaciji novi Kia e-Soul donosi u razred gradskih crossovera dug domet i nulte emisije, a postaje i prepoznatljiviji, dinamičniji i inovativniji nego ikada dosad. Dok e-Soul nasljeđuje ikonični dizajn i razigran karakter svojeg prethodnika, od sada će ga u Europi pokretati isključivo struja, uz mogućnost odabira kapaciteta baterijskog sklopa. Nova generacija baterija e-Soula nudit će dvije mogućnosti kapaciteta (64 kWh ili 39,2 kWh), što je do 30 % učinkovitije od onoga, što trenutno pruža najprodavaniji električni model u Europi. Tako e-Soul u Europi više neće nuditi motore s unutarnjim izgaranjem.

Novi e-Soul je svjež, razigran i prepoznatljiv, a još ga odlikuju i ikonična i kockasta silueta, iznova izvedene linije, oštri detalji i odudarajući svjetleći elementi. U kabini je primjetan high-tech izgled kojeg karakteriziraju urbani dizajn i izvanredna praktičnost, akustikom inspirirani oblici  i uzorci, kao i novi sustav ambijentalnog osvjetljenja koji se prilagođava intenzivnosti glazbe. E-Soul pruža dosta mogućnosti personalizacije boja u unutrašnjosti i širok izbor tehnologija koje, između ostalog, uključuju bežično punjenje mobilnih uređaja, grijanje i hlađenje prednjih sjedala, zaslon za projiciranje na vjetrobranskom staklu i vrhunsko ozvučenje Harman Kardon.

U središtu e-Soulove armaturne ploče Kijin je novi sustav s 10,25-inčnim širokim zaslonom TFT LCD koji donosi telematski sustav UVO CONNECT. Ovaj sustav vlasnicima pruža brojne korisne informacije, kao npr. promet uživo, vrijeme i raspoloživa parkirna mjesta. Kod e-Soula UVO CONNECT donosi i informacije o punjenju vozila, npr. lokacije punionica, raspoloživost punionica i kompatibilnost punjenja. Sustavu je moguće pristupiti i pomoću UVO aplikacije za pametne telefone koja pruža udaljen pristup do brojnih funkcija vozila. Ovisno o raspoloživosti u pojedinim zemljama to, između ostalog, uključuje  mogućnost udaljenog uključivanja klima uređaja, što znači da možemo unaprijed ugrijati ili ohladiti vozilo prije nego krenemo na put. Korisnici mogu pomoću udaljenog pristupa također zaustaviti ili nastaviti punjenje baterija što omogućava bolju iskoristivost jeftinije struje noću, ako punimo kod kuće.

Prodaja novog e-Soula (samo) u određenim europskim zemljama počinje krajem prvog tromjesečja ove godine. Model standardno nudi Kijino obećanje kvalitete: nenadmašivo 7-godišnje jamstvo (do 150.000 prijeđenih kilometara – prve tri godine bez ograničenja prijeđenih kilometara), koje pokriva i električni motor i baterije.

Prvo razotkrivanje unaprijeđenog hibridnog i plug-in hibridnog Nira
Globalnu premijeru su u Ženevi doživjeli i unaprijeđeni hibridni i plug-in hibridni Niro. Kijin najprodavaniji elektrificirani crossover, koji združuje stil i praktičnost crossovera s vrlo niskim emisijama hibrida, donosi nov vanjski izgled, kvalitetniju unutrašnjost i nove kombinacije boja u kabini. Osim toga hibridni i plug-in hibridni Niro sada su dobili i Kijin novi telematski sustav UVO CONNECT koji donosi dodatnu funkcionalnost ‘povezivosti’.

Od 2006. u Europi prodanih 100.000, a širom svijeta ukupno 270.000 primjeraka Nira
Od početka prodaje 2016. širom svijeta prodali su više od 270.000 primjeraka Nira, od čega u Europi više od 100.000. Crossover Niro bio je u 2018. Kijin peti najprodavaniji model u Europi. Prodaja ovog modela je s 45.255 primjeraka dostigla rast od čak 33 posto – od toga su bila 34.642 hibrida i 9.951 priključni hibrid. Gama modela Niro krajem 2018. raširila se dolaskom potpuno novog električnog e-Nira koji s jednim punjenjem može prijeći čak 455 km.

Prodaja unaprijeđenog Nira u hibridnoj i plug-in hibridnoj izvedbi u Europi kreće u drugom kvartalu ove godine. Kao i svi ostali modeli Kia, i Niro standardno nudi tvorničko 7-godišnje jamstvo do 150.000 prijeđenih kilometara – prve tri godine bez ograničenja prijeđenih kilometara), koje vrijedi za cijelo vozilo

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.