Koja je boja automobila najsigurnija? (Da, i to se računa!)

Očigledno je boja automobila važnija nego što se čini. 29,8 % svih novih automobila u Njemačkoj u 2021. bilo je u nijansama sive, crnih je 24,7 %, dok je bijelih 21,5 %. Plavih je 10,6 %, a crvenih s 6,3 %.

Koja je boja automobila najsigurnija? (Da, i to se računa!) Sasi / Pixabay
21. 3. 2023

Pri kupnji automobila, novog ili rabljenog, bitnu ulogu igra i njegova boja. Netko se na taj način želi istaknuti pa će, primjerice, odabrati žuti auto, a netko ne želi biti primijećen i kupit će uobičajeniji srebrni. Ali vjerojatno nikoga od nas nije briga.

Najčešćih pet bojaPrema portalu Statista, 29,8 % svih novih automobila u Njemačkoj u 2021. bilo je u nijansama sive, crnih je 24,7 %, dok je bijelih 21,5 %. Plavih je 10,6 %, a crvenih s 6,3 %.

Po svetu vozi največ belih avtomobilov - na Kitajskem je na primer bel vsak drugi. Najbrž tudi zato, ker ga pogosto ni treba doplačati.

Najvarnejši so beli

Očigledno je boja automobila važnija nego što se čini. 29,8 % svih novih automobila u Njemačkoj u 2021. bilo je u nijansama sive, crnih je 24,7 %, dok je bijelih 21,5 %. Plavih je 10,6 %, a crvenih s 6,3 %.

Većina bijelih automobila vozi diljem svijeta - u Kini je, primjerice, svaki drugi bijelac. Vjerojatno i zato što ga često nema potrebe dodatno plaćati.

Bijeli automobili imaju 12 % manju vjerojatnost da će biti uključeni u prometnu nesreću od crnih automobila. Osim bijelih, sigurniji su i bež i žuti automobili; tj. žive i upečatljive nijanse. Crnoj se pridružuju srebrna, plava i crvena u opasnijim nijansama. Razlog tome je potpuno logičan; svjetlije i upečatljivije nijanse naše oko lakše prepoznaje u okolini, osobito noću ili u monotonom sivilu gradova i cestovne infrastrukture.

Lopove ove boje na zanimaju

Osim toga, vaš automobil u upečatljivim nijansama bit će sigurniji od lopova jer oni ne vole upadljive automobile koje je lako otkriti. Puno je lakše prodati dijelove karoserije za sivi ili crni auto nego za ružičasti – kada ste zadnji put uopće vidjeli ružičasti auto.

I iako su razlike u postocima rizika za različite nijanse boja male, ipak nisu zanemarive. U cilju sigurnosti prometa svrsishodno je provoditi sve mjere koje mogu dovesti do smanjenja broja prometnih nesreća.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.