Rumunjski auto najprodavaniji u Europi! Europljani tanko seru, prije je lider bio VW Golf sad je Dacia Sandero

Europljani s konja na magarca. Golf je godinama bio najprodavaniji auto u Europi, a BMW 3 u Njemačkoj. Sada je to Dacia Sandero, a slijede je jednako mali VW T-Roc te Toyota Yaris!

Tesla nevjerojatno dobra u siječnju, skok prodaje viši od 1000 %! Prodano 10 posto više novih auta u Europi više nego u siječnju 2023.

Dacia Sandero je trenutno najprodavaniji automobil u Europi te dokaz da Europljani nemaju više novaca za skuplje aute kao što je to bio slučaj u posljednja 3 desetljeća!

Rumunjski auto najprodavaniji u Europi! Europljani tanko seru, prije je lider bio VW Golf sad je Dacia Sandero Dacia
1. 3. 2023

Napisao: Gregor Žvab

Europsko tržište automobila polako dolazi k sebi, no glavni igrači ostaju više-manje isti. U siječnju je u Europi prodano 826.111 automobila, što je gotovo 80.000 više nego u istom razdoblju prošle godine.

1. Dacia Sandero

Među pojedinačnim modelima već drugi siječanj zaredom vodi Dacia Sandero, čija je prodaja blago porasla i zaustavila se na 19.346 prodanih automobila u prvom mjesecu tekuće godine, što je 20 posto više nego u siječnju prošle godine.
 

2. Volkswagen T-Roc

Još veći skok napravio je Volkswagen T-Roc. U odnosu na prošlogodišnji siječanj prodano ih je čak 32 posto više, a za drugo mjesto dovoljno je 16.723 komada.

3. Toyota Yaris 

 Postolje je upotpunila Toyota Yaris s nešto više od 14.000 prodanih automobila. Toyota, Dacia i Volkswagen također su jedine tri marke koje imaju po dva automobila u prvih deset.

Među glavnim igračima pad u odnosu na prošlogodišnji siječanj zabilježili su BMW, Kia, Opel i Peugeot, dok je najveći skok ostvarila Tesla. U odnosu na prošlogodišnji siječanj bilježi skok od 1100 posto. To je uglavnom išlo na štetu modela Y i najnovijeg, velikodušnog sniženja cijene.

Siječanj inače nije mjerilo konačnih, godišnjih rezultata, ali pokazuje mnogo. Lani je Dacia Sandero na kraju godine zasjela na drugo mjesto, iza Peugeota 208, koji je ove godine sporije krenuo u prodajnu kampanju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.