Frižideri, televizori, šparheti, krntije i ostala krama ne daju mira Romeu Ibriševiću

Fotograf Romeo Ibrišević, osnivač Udruge "Zelene stope", godinama se bavi temama očuvanja prirode i okoliša, ponajprije vađenjem automobilskih olupina i druge krame iz prirode, a u to ime još jednom izlaže dokaze plemenitog rada

Frižideri, televizori, šparheti, krntije i ostala krama ne daju mira Romeu Ibriševiću Romeo Ibrišević
15. 1. 2018

U srijedu, 17. siječnja u 18 sati, u prostorima Knjižnice A. Cesarca u Zagrebu (Šubićeva 40/2) ovorit će se izložba fotografija i inspirativnoga rada Udruge "Zelene stope" i Renaulta.
Izložba prati akciju "Očistimo Hrvatsku - powered by Renault", kojom je iz nacionalnih parkova i parkova prirode u  prošlih  14 godina uklonjeno više od 15.000 automobilskih olupina (i nebrojeni frižideri, televizori, šparheti i ostala krama, kako kaže Romeo), a sve je odvezeno na reciklažno dvorište tvrtke CIOS.
Akciju je 2004. godine pokrenuo fotograf Romeo Ibrišević, osnivač Udruge "Zelene stope". Godinama se bavi temama očuvanja prirode i okoliša.
Njezini ciljevi su očuvanje prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života društva, te prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima primjenom odrednica održiva razvoja.
Romeo Ibrišević je u Renaultovim modelima prešao više od 200.000 kilometara te pronašao, fotografirao i organizirao odvoz više od 15.000 automobilskih olupina s mnogih hrvatskih otoka, nacionalnih parkova, rijeka i jezera. Tijekom svih tih godina pokazalo se kako za Romea Ibriševića i ekipu iz njegove udruge nema nemogućih zadataka. Za uklanjanje olupina s nepristupačnih mjesta koristila su se razna prijevozna sredstva, poput helio-balona, riječnoga tegljača, podmornice, specijalnoga vozila Unimog, vozila Big Foot, konja i konjske zaprege, vatrogasnog vozila, traktora i kamiona. Pomagali su Gorska služba spašavanja, vojska s helikopterima, učenici, učitelji, nastavnici, odgajatelji, djeca i roditelji.  Akciju su osiguravali i provodili vatrogasci, pripadnici policije i vojske,, planinari, šumari, speleolozi, ronioci, varioci, poštari i obvezni komunalni redari. Uvijek su pomagali volonteri i lokalno stanovništvo. Koliko još posla ima, pokazuje činjenica da se u nekim dijelovima Hrvatske, na području od samo 20 četvornih kilometara, može naći i 20 olupina.
Akcija je proglašena najboljim komunikacijskim projektom u Renaultu 2007. godine, a Romeov je rad, proširen na otkrivanje i pisanje o ostalim vrstama onečišćenja prirode, nagrađen 2014. „Velebitskom degenijom", nagradom koju su mu i drugi put dodijelili Zbor novinara za okoliš i Hrvatsko novinarsko društvo.
Renault Nissan Hrvatska i ove godine u suradnji s osnivačem Udruge ''Zelene stope" Romeom Ibriševićem nastavlja akciju "Očistimo Hrvatsku od olupina - powered by Renault", započetu prije trinaest godina. Romeo je na korištenje dobio novi Renault Kadjar i prikolicu, ukrašenu istim motivima trave kao i automobil, a oba vozila imaju prigodne registarske pločice: ZG ZELENKO i ZG ZELENKA

Pripremio: Sven Stažić

Foto: Romeo Ibriševićć

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.